Brojač posjeta  

16255566
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
2595
3777
18588
16003881
12483
130640
16255566
Vaš ip 35.175.133.127
Tačno vrijeme: 2020-07-04 14:29:43
   

Ljekovite prerađevine porodice Stanojević iz Foče osvojile tržište

Više od decenije porodica Stanojević iz Foče svoj kućni budžet dopunjuje preradom šumskih plodova u slasne džemove, marmelade, razne vrste slatka, ali i likere, sirupe i sokove od borovnica, šipurka, drijenka, brusnice, kupine i višnje. Zdravi, domaći, a provjereni proizvodi iz kućne radinosti Milanka i Velinke pronašli su brojne kupce širom RS i BiH.

Tako je ova porodica od sakupljanja plodova sa fočanskih planina i gora, uz umrežavanje sa lokalnim stanovnicima,  osnovala i Udruženje žena „Zelengora“ koje već godinama okuplja male proizvođače, posebno iz ruralnih područja, omogućavajući im siguran plasman i prepoznavanje na tržištu.

Kada je nakon poslijeratnih dešavanja i nestanka preduzeća u procesu privatizacije Milanko Stanojević ostao bez posla, vrlo brzo okrenuo se sakupljanju šumskih plodova, kako bi svojoj porodici obezbijedio egzistenciju. Zajedno sa suprugom Velinkom sa fočanskih planina, proplanaka i gora godinama ubira plodove i samoniklo bilje prerađujući ih u domaće specijalitete koji nalaze sigurne kupce. U kući, u fočanskom prigradskom naselju Baljevo Polje, od podruma su napravili mini „proizvodni pogon“. Godine su se nizale, a ideja o ozbiljnoj proizvodnji sve više je rasla. Prije šest godina osnovali su Udruženje žena „Zelengora“ u kojem okupljaju oko pedesetak žena koje se bave sličnim zanimanjem.

-Onda smo krenuli i u nabavku mašina koje su nam uozbiljile proizvodnju. Od desetina tegla došli smo na hiljade tegla džemova, flaša sokova, likera. Ono što je naš cilj je isključivo zadržati proizvodnju domaćih proizvoda, na prirodnoj bazi. Zadovoljni jesmo, jer je sve naš rad, nije neko bogatstvo, ali kada bih vam rekao da od rata na ovamo nisam primio platu preko banke, već smo sve svojim rukama zaradili, ne mogu, a da ne budem zadovoljan-iskren je Stanojević.

Kroz Udruženje, čiji je prevashodni cilj osnaživanje žena iz ruralnih područja, uspjeli su da uz podsticaje resornog ministarstva i vlastita kreditna zaduženja nabave mehanizaciju koja im je podigla proizvodnju i olakšala rad.

-Uzeli smo kredit od IRB-a nabavili mehanizaciju, pasirku, sušaru, duplikatore, presu i mlin za voće, od kvalitetnih materijala. Prostor u kući smo malo uredili, ide teško, ali ipak ide. Treba to sve još raditi, ali kako širimo proizvodnju, tako i napredujemo. Važno je da su naši proizvodi zdravi, bez primjesa, hemije, konzevranasa, ručno branje, provjerena proizvodnja, ambalaža naša i zadovoljni kupci-dodaje Stanojević.

Usložnjavanje proizvodnje omogućilo je Stanojevićima siguran plasman na tržište. Preko pijaca, sajmova, radionica stigli su i do narudžbi u velikom obimu. Širok asortiman zdravih domaćih proizvoda zahtjeva svakodnevan rad, priča supruga Velinka.

-Počinjemo od proljeća sa branjem šumskih plodova, razne vrste gljiva, pa onda borovnica stiže, pa brusnica, pa šipurak i šumsku kupinu i šljivu. Od toga pravimo džemove, sokove, sirupe, slatka, pekmeze. Suprug i ja i još par žena beremo i sakupljamo, onda ovdje u kući kuvamo i onda finalan proizvod koji je već provjeren kod kupaca nađe siguran plasman. Potražnja je velika, jer su proizvodi čisto prirodni, a najviše nam se trenutno traži džem od šipurka, proizvodi od šljive, a kako raste ljudska svijest o zdravlju i prirodnim proizvodima, traže se borovnica i brusnica. Jednostavno isplati se, a kupaca ima-priča pedesetdvogodišnja Velinka.

Njen tri godine stariji suprug, osim širenja proizvodnje, planira da u narednom periodu uredi objekat, nabavi dodatnu mehanizaciju i opremu. Biće teško, ali borba se nastavlja, optimističan je Milanko.

-Trebaće nam hladnjača manjeg kapaciteta da bi žene koje sa nama rade i mi mogli da lagerujemo plodove, a kako šta zaradimo, tako i napredujemo, borimo se. Mogu da se pohvalim saradnjom sa resornim ministartsvom, koje nam je pomoglo i nabavku mašina i doradu objekta, zadovoljni smo podsticajima i podrškom-kaže Stanojević i dodaje da podsticaji i pomoć lokalne uprave za sada izostaju.

Ovi borbeni i hrabri ljudi, koji su okosnicu egzistencije fokusirali na sopstvene kapacitete i “deset prstiju”, od sakupljanja šumskih plodova prave unosan posao, dokazujući da u teškim vremenima nema sjedenja skrštenih ruku i čekanja da neko drugi pomogne.

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.