Brojač posjeta  

16255679
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
2708
3777
18701
16003881
12596
130640
16255679
Vaš ip 35.175.133.127
Tačno vrijeme: 2020-07-04 14:49:37
   

Skup speleologa u Foči: Nedovoljno istražena ljepota podzemnog svijeta u BiH

Skup speleologa u Foči: Nedovoljno istražena ljepota podzemnog svijeta u BiH
DRUŠTVO

U BiH registrovano je više od 4.000 pećina i jama, koje iako čuvaju najstariju istoriju čovječanstva, još uvijek nisu dovoljno istražene niti su turistički valorizovane. Kako bi podzemni svijet bio istražen, zaštićen i turistički ekslpoatisan neophodno je uvezivanje speleoloških društava, veća podrška nadležnih i  više ulaganja, istaknuto je na Skupu speleologa BiH koji je održan u Foči, u organizaciji ovdašnjeg Spelološkog društva „Ursus speleus“.

I dok turističke pećine u svijetu posjećuje na milione turista slika u BiH je potpuno drugačija. Bosanskohercegovačko iskustvo sa speleoturizmom veoma je skromno. I pored Dinarida, Vjetrenice, Orlovače, Ledenjače veliki broj njih ostaje nedovoljno istražen i poznat javnosti. Speleološka društva širom države posljednjih godina čine velike napore kako bi se ovakva slika promijenila.

skup speleologa

Jedno od njih je i fočansko Speleološko društvo „Ursus speleus“ koje je na području ove lokalne zajednice istražilo sedamdeset pećina i jama. Među njima su i atraktivne – Kuk, Ledenjača, Velika kutlača, Bistrički grad. Pronašli su i lobanju pećinskog medvjeda staru oko 40 hiljada godina i crteže praistorijskog čovjeka.

-Pećina Kuk je jedna među tri u Srpskoj po ljepoti, a na području Miljevine izdvaja se Velika kutlača koja je dužine 415 metara i bogata je pećinskim nakitom. Najznačajniji objekat koji trenutno istražujemo je Sagonjina jama koja se nalazi na području sela Čelebići za sada je najdublji speleološki objekat. Dalja istraživanja nastavićemo čim vremenski uslovi dozvole-rekao je predsjednik Društva Miloš Jakić.

pecine 4

Skrivene ljepote podzemlja u Republici Srpskoj, stvarane milionima godina, neopisive su. Rijetke su turistički iskorišćene i dostupne očima javnosti kaže Mladen Milošević, iz Speleološkog društva „Ponir“ iz Banjaluke.

-Kada je u pitanju banjalučka regija mi izdvajamo pećinu u Ljubačevu, koja je i zaštićena, i koja se može turistički iskoristiti. Na našem području većina objekata je jamskog tipa, ali recimo tu je na području Teslića, Pala i Hercegovine mnogo objekata koji se mogu posjetiti. Na nama je da napravimo neku studiju šta bi još moglo da se uradi da bi se povećao taj broj objekata i kako bi se široj javnosti približila ljepota speleologije-rekao je Milošević.

pecine 1

Dinarski krš smatra se najvećom specifičnom prirodnom vrijednosti ne samo BiH nego i susjednih zemalja. Sadrži svjetski značajne elemente prirodne baštine koji u turističkom smislu trebaju biti adekvatno valorizirani. Osim toga, veliku pažnju trebalo bi posvetiti i ekološkom aspektu ovog područja, ističe Admir Barjaktarević iz Sportskog i naučno-istraživačkog kluba „Atom“ Zavidovići.

-Dinaridi su broj jedan u svijetu, a mi to nikad nismo znali da cijenimo. Tu se sve više javlja problem zagađenja ovog područja, jer sve naše vode su podzemne koje neko negdje zagađuje. Nažalost, svaki otpad koji se baci u krš negdje nekome će se naći u čaši, to je jednostavno tako-ističe Barjaktarević.

I okolina Tomislavgrada broji više od 200 pećinskih i jamskih objekata što je čini izuzetno bogatom. Misterije podzemnog svijeta sve više su atraktivne turistima, kaže Josip Marković iz Speleološkog društva „Mijatovi Dvori“ iz Tomislavgrada.

-Tu su izvor pećine Ričina, koji je nevjerovatno privlačan, pećina Dakna, Mijatova pećina, koje su više za planinare jer do njih treba par sati hoda. Ima se zaista šta za vidjeti, puno pećina, jama , dosta je objekata i pod vodom, a turisti mogu čamcem da se provozaju i nađu ispod zemlje-kaže Marković.

pecine 3

Na skupu u Foči speleolozi su, osim razmjene iskustava , postavili i ciljeve za naredni period. Zajednička istraživanja i crtanje speleoloških objekata, arheologija, te međusobno povezivanje i jačanje društava, samo su neki od njih.

 

 

 

 
   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.