Brojač posjeta  

17333592
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
330
4210
24900
17048818
88014
190912
17333592
Vaš ip 3.239.233.139
Tačno vrijeme: 2021-01-16 03:38:48
   

Leteća krav maga iz Foče- vještinu samoodbrane upotpunili padobranskim skokovima

Leteća krav maga iz Foče- vještinu samoodbrane upotpunili padobranskim skokovima
DRUŠTVO

„Krav maga Foča“ po mnogo čemu je specifičan klub, a listu nesvakidašnjih aktivnosti obogatio je i padobranskim skokovima, koje su uspješno izvela dvojica njegovih članova Nemanja Trivun i Darko Đogo.

Padobransko “krštenje” obavili su u Beogradu, skočivši iz sportskog aviona beogradskog Padobranskog kluba veterana 63. padobranske brigade “Arhistratig” sa visine od 1.500 metara.

Osim što svakodnevno na treninzima usavršavaju izraelsku vještinu samoodobrane, članovi fočanske “Krav mage” nastoje da u realnim okolnostima treniraju svoju volju, odlučnost i hrabrost, te da raznim izazovima savladavaju unutrašnje strahove.

Trivun i Djogo sa instruktorom

Zahvaljujući saradnji sa veteranima čuvene 63. padobranske brigade, članovima ovog kluba omogućeno je da steknu padobransko iskustvo.

Instruktor krav mage Nemanja Trivun, koji je zaposlen u Jedinici za podršku fočanske policije, kaže da je strah prirodni osjećaj, koji pomaže čovjekovoj egzistenciji, jer je zahvaljujući strahu čovjek oprezniji, samo ga je potrebno kontrolisati.

“Instruktor koji je sa nama radio obuku za skok padobranom rekao nam je da ko god ide da skače, trebalo bi da se boji, onaj koji se ne boji nešto nije u redu sa njim. Naravno da sam osjećao određenu dozu straha prilikom ulaska u avion, a podizanjem aviona više sam se fokusirao na stvari koje smo radili na obuci, tako da sam prebrodio strah”, priča Trivun.

Trivun padobranac

Nakon iskakanja iz aviona, otvaranje padobrana je trajalo nekoliko sekundi i taj slobodni pad je za Trivuna bio najuzbudljiiviji dio skoka.

“Osjećaj se ne može opisati, jer je to meni nešto novo što ni sa čim ne mogu uporediti. Probavao sam dosta izazova, ali ništa slično skoku iz aviona. Slijetanje je trajalo desetak minuta”, rekao je Trivun i dodao da ne misle da ostanu samo na jednom skoku, te da uskoro planiraju drugi i brojniji odlazak na sportski aerodrom kod Beograda.

Trivun padobranac 1

U tandemu sa Trivunom, u nebo se iz aviona vinuo i dekan Bogoslovskog fakulteta u Foči Darko Đogo.
On objašnjava da su se prethodno mentalno dobro pripremili, te da su u Beogradu prošli jednodnevnu obuku.

Djogo padobranac obuka
“Nemam neki strah od letenja, koji mi je zanimljiv osjećaj, ali onog momenta kada se vrata aviona otvaraju i prvi padobranac iskače, tada ne možete da potisnete strah već samo da ga svojom odlučnošću nadjačate”, kaže Đogo.

Ističe da je veoma zanimljiv let pod padobranskom kupolom, te da padobran ima komande kojima se relativno lako upravlja.

Djogo padobranac

“Naše zamišljanje fizike leta uopšte nije tako, sile gravitacije i sile vjetra su najbitnije i veoma je izražena i horizontalna brzina padobrana, ne samo vetikalni pad. Prizemljenje uopšte nije kao iz filmova kada marinci skaču, već veoma mekan udoban i nezahtjevan doskok”, objašnjava Đogo.

Navodi da je iskustvo izuzetno, te da se pruža fantastičan pogled na lijepu i bogatu zemlju.

“Ispod vas su Dunav, Sava, Beograd, Banat, ima se vremena za razgledanje. Divno iskustvo, tako da imam namjeru da nastavim da se bavim padobranstvom”, priča Đogo.

Djogo padobranac 1

“Krav maga Foča” je ranije svojim članovima omogućila obuku gađanja iz vatrenog oružja, koju su prošli kod glavnog instruktora krav mage za Republiku Srpsku Veselka Vučića, a zanimljivu obuku imali su i na Crnogorskom primorju, te na raftingu zajedno sa članovima Krav maga kluba iz Banjaluke.

“ Razmišljali smo kako da čovjek upotpuni fizičku i mentalnu spremnost, jer fizička spremnost ne znači ništa bez mentalne i obrnuto. Kako biti što kompletniji čovjek, borac i onda smo rekli, idemo na padobranski skok, to je još jedan strah koji čovjek treba da savlada. Nije suština da se strah ne osjeća, nego da se savlada”, objašnjava Đogo.

Dodaje da je njihov sljedeći izazov kanjoning, te da svaki od ovih izazova i disciplina traže da se napreduje, a da je njegova najveća ambicija da napreduje u svemu što je započeo.

“Podjednak motiv su nam ljepota prirode, potreba da se bude na čistom vazduhu, u izdvojenosti od civilizacije, masovnih medija, da se ponekad odmaknemo od društva da bismo vidjeli njegove dobre i loše strane”, objašnjava Đogu svestranost krav mage, ali i svog načina života.

Đogo je sveštenik Srpske pravoslavne crkve i poznat je po tome što se trudi da ljudima približi bogosluženje,ali i da kao sveštenik bude dinamičan i blizak ljudima, da bi uvidjeli da Crkva nije nešto odvojeno od njih.

Ističe da, šta god da radi, nosi Crkvu sa sobom.

“Metafora toga je što u torbici nosim malo Sveto pismo koje kad god nađem malo vremena otvorim da čitam. Naš narod možda smatra da je sveštenik neko ko je statičan, da sjedi stalno pored crkve, ali čovjek je stvoren kao dinamično biće koje ne zna za statiku, jer tog momenta kada stoji, kao što kažu sveti oci, čovjek propada”, poručio je Đogo.

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.