Brojač posjeta  

17007508
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
2562
5798
12171
16750920
119165
146180
17007508
Vaš ip 34.237.138.69
Tačno vrijeme: 2020-11-25 17:26:44
   

Održano jubilarno 40. zavičajno veče Fočaka u Beogradu

U organizaciji Udruženja Fočaka u Beogradu, 40-ti put po redu okupilo se oko 300 zemljaka i prijatelja Udruženja na tradicionalnom zavičajnom druženju 21. aprila 2017. godine u restoranu „Casa Bianca“ na splavu „Ada“ na Zemunskom keju. Program je otvorio potpredsjednik Goran Kalajdžić vjerskim pozdravom „Hristos Voskrese“. Otac Milorad Ostojić zatim je tradicionalno pozvao na zajedničku molitvu „Oče naš“.

U svom obraćanju prisutnima, predsjednik Udruženja Miroslav Stojanović, poželio je dobrodošlicu i ugodno veče uz muziku i druženje svim gostima, kojih je bilo iz Republike Srpske, Foče, Novog Sada, Hercegovine i cijele Srbije. On je izrazio želju da se narednih godina okuplja još veći broj zemljaka na zavičajnim večerima kao što je to bilo nekada.

S obzirom da su gusle srpski tradicionalni instrument i dio fočanske kulturne baštine, u oficijelnom dijelu programa nastupio je prvo narodni guslar Milanko Gardović. Zatim muška pjevačka grupa Drina Foča, koji su otpjevali pesmu „Romanijo đe su tvoja stada“, tradicionalnu melodiju Romanijskog kraja, tzv. „ojkače“.

„Udruženje Fočaka Beograd nastalo je spontano, sedamdesetih godina prošlog vijeka, kada je veliki broj ljudi iz Foče, Čelebića i Zavajta došao u Beograd iz ekonomskih razloga. Foča je tada po prostranstvu bila druga opština u bivšoj BiH“, objašnjava predsjednik Udruženja, Miroslav Stojanović.

On kaže da „je velika šteta za taj kraj što je napušten, što je stanovništvo uglavnom staro… I zahvaljujući Udruženju koje čuva tradiciju tog kraja, tu smo da se jedni na druge oslanjamo i međusobno pomažemo, kao što se drvo na drvo oslanja, tako treba i čovjek na čovjeka.“

„Udruženje je do sada sprovodilo razne humanitarne akcije, naročito tokom poslednjeg rata. Pružena je pomoć onima kojima su bili potrebni hrana, lijekovi, krv“, navodi predsjednik Stojanović, koji je i sam došao u Beograd 80-ih godina.

Prvi predsjednik Udruženja, i jedan od osnivača, Filip Božović rado se seća te 1977.godine kada su prva posela Fočaka u Beogradu počela da se održavaju. „Tada su bila bolja vremena, posjela su bila posećenija, bili smo složniji“, priznaje on i dodaje da „je ideja ostala ista, a to je da se viđamo, družimo, i da se sećamo tradicije, da je čuvamo, iako je ekonomska situacija danas teža“.

„Danas u Beogradu ima oko 7 hiljada Fočaka, i mi imamo cilj da nijedan naš domaćin ne propadne dok je Udruženja. Tu smo da jedni druge pomažemo“, naglasio je Božović, za koga kažu da je legenda Fočanskog kraja.

Udruženje je nakon poslednjeg rata pomoglo obnovu crkvi u Foči, Čelebićima i Rijeci, a zvanično je registrovano 1995. godine. Na Veliku Gospojinu, 28. avgusta 2004. godine, završena je najveća akcija u istoriji Udruženja. Tada je u Čelebićima, pored crkve, podignut bronzani spomenik borcima palim za slobodu svog kraja od 1912. do 1995. godine.

„Ovakva okupljanja predstavljaju vaskrsavanje srpskog naroda,ako želimo da opstanemo moramoda čuvamo svoju tradiciju i istoriju“, za „Srpsko kolo“ rekao je dr. Miroljub Petrović, direktor Instituta za nacionalnu istoriju, objasnivši da „ je to ono po čemu se mi Srbi razlikujemo od ostalih naroda i da sa zadovoljstvom dolazi na večeri Fočaka.

Među zvanicama, bio je i Vukojica Sandić, srpski narodni guslar, koji od 80-ih godina učestvuje na ovakvim večerima, i kaže da „su Fočaci kroz istoriju uvek bili otmen, slobodarski i junački narod“. Kao profesor i osnivač škole gusala on objašnjava da „gusle čuvaju ljudi, a ljude čuvaju vera i običaji, pa tako mi Srbi opstajemo i trajemo“.

Na veče Fočaka pozvan je i predsjedni Saveza Srba iz regiona i narodni poslanik Miodrag Linta koji zbog obaveza u Skupštini Srbije nije mogao da bude prisutan ali je poželio da sve protekne u veselju i dobro raspoloženju. Tokom večeri prisutnima se su podijeljeni primjerci mjesečnog lista Srpsko Kolo.

Novinar Vesna Vuković

 

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.