Brojač posjeta  

16258466
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
1196
4299
21488
16003881
15383
130640
16258466
Vaš ip 3.236.97.49
Tačno vrijeme: 2020-07-05 09:37:55
   

Poziv za donaciju kose za djecu oboljelu od raka

Poziv za donaciju kose za djecu oboljelu od raka
DRUŠTVO

Član Spasilačkog kluba „Volf“ i Gorske službe spasavanja iz Foče Jelena Simović, popularna fočanska „vučica“, izazvala je more pozitivnih reakcija objavljivanjem fotografije, kojom je pozvala prijatelje i sve građane da krenu njenim primjerom i daruju kosu za djecu oboljelu od raka.

Kosu, koju je godinama njegovala, Jelena je ošišala i poklonila sarajevskom Udruženju „Srce za djecu koja boluju od raka“.

„ Kosa treba da bude duga minimalno 30 cm, bi zadovoljila dužinu koja je potrebna za donaciju, a ja sam ošišala 33 cm. Mora biti potpuno prirodna, ne smije biti ofarbana, odnosno ne smije biti tretirana hemijskim sredstvima, a prirodnija od moje „zelengorske i maglićevske“ ne može biti“, kroz smijeh priča Jelena.

Gubitak kose, kao posljedicu liječenja od raka,  djeca teško prihvataju, posebno djevojčice u tinejdžerskim godinama.

Jelena pojašnjava da je prirodna perika mnogo skupa i često nedostupna za veliki broj oboljele djece iz socijalno ugroženih porodica, pa se na ovaj način prikuplja kosa za perike kojima se djeci za vrijeme liječenja, dok im ne naraste njihova kosa, vraća osmijeh na lice.

“Nakon što sam podijelila fotografiju na društvenim mrežama, javilo mi se više djevojaka koje su zainteresovane da urade isto, a i ovom prilikom bih pozvala sve koji mogu da doniraju kosu za veliki osmijeh ispod malenog nosa. Čovjek je srećan onoliko koliko je sposoban da usreći druge ”, poručila je Jelena.

kosa

Za sve koji su zainteresovani, Jelena ima detaljno uputstvo kako pravilno postupati sa kosom da bi se mogla donirati.

 

  1. Kosa treba biti duga minimalno 30 cm da bi zadovoljila dužinu koja je potrebna za donaciju. Kovrdžavu kosu ispravite da biste je mogli tačnije izmjeriti.
  2. Kosa mora biti čista i suva. Mokra kosa će postati pljesniva prilikom transporta i biće bačena.
  3. Kosa ne smije biti tretirana, ne smije imati trajnu, biti ofarbana, ili imati pramenove. Privremeno farbanje ili pramenovi koji se ispiru su prihvatljivi, ali se moraju potpuno isprati prije šišanja.
  4. Podijelite kosu na najmanje četiri dijela i zavežite je (bolje je ako je podijelite na šest dijelova) da bi količina kose koju donirate bila veća. Ako se kosa zaveže u samo jedan rep ili pletenicu onda se gubi do 10 cm kose. Dijeljenje se izvodi na sljedeći način: Odvojite središnji dio.Počevši od središnjeg dijela razdvojite kosu iznad svakog uha. Tako ćete dobiti četiri pramena kose. Da biste dobili četiri pramena, zavežite kosu iznad ušiju, nakon čega ćete zavezati pramenove kose na stražnjem dijelu glave. Čvrsto zavežite pramen ili pletenicu da se ne bi olabavili prilikom transporta. MOLIMO VAS da zavežete kosu sa nekoliko gumica na svakih 5 centimetara. Odsijecite kosu iznad gumice. Umotajte sve pramenove u jedan papirnati ubrus i stavite ih u vrećicu sa zatvaračem. Pošaljite kosu u zatvorenoj koverti ili maloj kutiji (posebna pakovanja nisu potrebna) na adresu: Udruženje “Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH”; Betanija bb; 71000 Sarajevo.
 
   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.