Brojač posjeta  

16116941
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
1614
2884
4498
15855023
4498
134220
16116941
Vaš ip 18.232.38.214
Tačno vrijeme: 2020-06-02 11:25:19
   

Priča o Teu i Matei, o njihovom dedi i ljudima velikog srca koji im pomažu da dobiju topli dom

Uskraćeni za ljubav razvedenih roditelja, ali zanemareni i od institucija društva, 13-godišnji Teo i njegova četiri godine mlađa sestra Matea Oliva sigurnu luku našli su kod svog dede Slavka Olive na Dobrom Polju u opštini Kalinovik. Deda ih je prije 14 mjeseci doveo iz Sarajeva, ne želeći da završe u dječijem domu i čvrsto odlučivši da se bori da ih izvede na pravi put. Najveći problem je što žive u vlažnoj ruini, koja prokišnjava, bez toaleta, sa zidovima koji ni iznutra nisu omaltani.

unutrasnjnost

Imaju samo jednu sijalicu u tijesnoj prostoriji od svega šest kvadrata, koja je i dnevni boravak i kuhinja i spavaća soba. Uprkos svim mukama, srećni su jer su u dedinom zagrljaju.

„ Nekad učimo, nekad se igramo, sviramo, pravimo kolače”, kaže Teo, a Matea dodaje da dedu vole najviše na svijetu.

djeca

Baš kao što je roditeljsku zamijenila dedina ljubav, tako su i ulogu institucija dva entiteta, koje još utvrđuju u čijoj su nadležnosti djeca, preuzeli ljudi velikog srca. Akcijom Omladinskog pokreta iz Foče prikupljaju se sredstva za kupovinu kuće u Trnovu, gdje Teo i Matea pohađaju školu. „ Najbolje je za djecu ovo što radi Omladinski pokret. Oni rade u pravu svrhu i za dobrobit djece. Šta reći, hvala narodu”, rekao je deda Slavko Oliva. Predsjednik Omladinskog pokreta Foča Mladen Mandić kaže da su reagovali čim su od učitelja iz Trnova saznali da u ovom neuslovnom objektu živi dvoje djece. “Nismo svjesni sa kakvim se ovdje činjenicama susrećemo, mislim da ima materijala i za Kusturičin film, apsolutno. Ovdje se radi o sudbini dva maloljetna djeteta i o čovjeku koji pokušava da ih spasi, to je njihov djed. Oni su odbačeni od svojih roditelja, odbačeni su od lokalne zajednice, bili, gdje su živjeli, odbačeni su od čitavog sistema”, napominje Mandić.

kuca stracara

Deda unuke uči da sviraju gitaru i vježba ih matematiku za koju ističe da je osnov svih nauka. Uz njega su naučili da kuvaju, a najviše ih tjera da uče strane jezike. Ne želi da čuje za mogućnost smještaja u dječiji dom, a ni djeca od njega nikud neće. “Mnogi ne znaju šta rade, a mogu učiniti kontra stvar za ovu djecu. Njima je prvenstveno potreban mir i da mogu da uče, da svojoj okolini doprinesu”, priča deda Slavko. U Omladinskom pokretu vjeruju da će kupovinom kuće, Teu i Matei biti omogućeno da ostanu sa svojim dedom. “ Nije ovo zapad da se radnici socijalnih službi brinu o nekome, svi znamo kakav je naš sistem, neću nikoga da krivim. Mislim, ako ne pomognemo ovim mladim ljudima, da će krenuti stranputicom i da će jednostavno njihov život biti izgubljen. Ovdje djed radi pravu stvar i utiče na njih, ne mogu da opišem kako sam zadivljen njegovim ponašanjem”, kaže Mandić.

Uplate stižu sa svih strana i gotovo svih kontinenata, pa je u prvih desetak dana akcije, putem žiro računa i kutija koje su postavljene u kafićima u Foči, Trnovu i Lukavici, prikupljeno oko deset hiljada maraka. Odabrana je i kuća, koja će koštati 25.000 KM zajedno sa namještajem.

 

Svi koji žele da pomognu da se Teo i Matea, zajedno sa  svojim dedom, skrase u toplom domu, mogu to učiniti uplatom na žiro račun 555-010-00562-075-36.

Igor Janković

 
   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.