Brojač posjeta  

16068271
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
3248
2835
3248
15818928
90048
108254
16068271
Vaš ip 34.231.21.83
Tačno vrijeme: 2020-05-25 20:43:22
   

Poslije više od dvije decenije: Dolina heroja dobila rasvjetu

U Nacionalnom parku “Sutjeska” obnovljena je rasvjeta u Dolini heroja, u dužini od 1.200 metara uz magistralni put koji od Foče i Sarajeva preko Tjentišta vodi ka Trebinju i Jadranskom moru. Vrijednost investicije, koju su zajedno obezbijedile Vlada RS i nacionalni park, je 75.000 KM.

U Nacionalnom parku “Sutjeska” obnovljena je rasvjeta u Dolini heroja, u dužini od 1.200 metara uz magistralni put koji od Foče i Sarajeva preko Tjentišta vodi ka Trebinju i Jadranskom moru. Vrijednost investicije, koju su zajedno obezbijedile Vlada RS i nacionalni park, je 75.000 KM.RASVJETA NP SUTJESKA

 

Osvjetljavanjem Doline heroja biće poboljšano i odvijanje saobraćaja na ovom dijelu značajne magistrale, kojom iz dana u dan saobraća sve više putničkih i transportnih vozila.

-Mi se upravo vraćamo iz Herceg Novog idemo ka Srbiji, drago nam je kad vidimo da se nešto radi, a ova rasvjeta će sigurno puno poboljšati odvijanje saobraćaja na ovoj frekventnoj dionici, jer zaista je saobraćaj gust i ima turista-kaže Mensur Emišević, nekadašnji rukometaš reprezentacije BiH, kojeg smo zatekli na magistralnom putu.

Rasvjeta u podnožju monumentalnog spomenika i muzeja nije u funkciji od 1991. godine, zbog čega je poslovodstvo “Sutjeske” uz podršku Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS obnovu stavilo u prvi plan u zimskom periodu.

dejan pavlovic

Obnova rasvjete podrazumijeva popravku instalacija, rasvjetnih tijela i infrastrukture, koja je više od 20 godina potpuno devastirana krnjila izgled urbanog dijela Nacionalnog parka, kaže v.d. direktora NP „Sutjeska“ Dejan Pavlović i dodaje da se na ovim investicijama neće stati.

-Ovo je tek početak obnove rasvjete, druga faza će uslijediti kada vremenski uslovi to dozvole i to u samom naselju Tjentište, obnovićemo rasvjetu u dužini od još oko 1 000 metara. Ne stajemo na ovome, idemo krupnim koracima uz saradnju sa Vladom da vraćamo sjaj Sutjesci, a na proljeće ćemo raditi sređivanje i peskarenje spomenika posvećenog najslavnijoj bici, očekujemo mašine iz Banja Luke već na proljeće-rekao je Pavlović.

Radnici NP „Sutjeska“ nedavno su uredili prostor oko bivše Titove vile. Prisjećaju se kako je nekada svojom reprezentativnošću privlačila visoku klijentelu iz vremena bivše Jugoslavije.

-Titova vila je izgrađena sedamdesetih godina namjenski za visoke funcionere tog vremena, a pod upravom bivšeg Izvšnog vijeća BiH. Dva puta je Tito boravio u njoj, a mi smo nedavno uredili taj okolni prostor i nadamo se da ćemo slične akcije nastaviti-priča službenik u NP „Sutjeska“ Radivoje Veljović.

Kada bi se devastiranim objektima najstarijeg nacionalnog parka u BiH vratio stari sjaj, broj turista iz cijelog svijeta bio bi utrostručen. Upravo će ovo biti zadatak rukovodstva Parka i nadležnih institucija u ovoj godini.

Radmila Đević

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.