Brojač posjeta  

16117033
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
1706
2884
4590
15855023
4590
134220
16117033
Vaš ip 18.232.38.214
Tačno vrijeme: 2020-06-02 11:33:39
   

„Zlatni sir“ sa kanjona Tare oduševio ambasadore

 

 

Farma „Zlatni bor“ iz Foče, koja se bavi proizvodnjom sira na tradicionalan švajcarski način, počela je polako da osvaja tržište, a među prvim mušterijama su i ambasadori stranih zemalja u BiH, koji su imali priliku da „zlatni sir“ probaju na međunarodnom festivalu vina u Sarajevu- 11. Sarajevo vino vikendu „Art of wain 2015.“ Predrag Džokić, jedan od dvojice vlasnika farme, koja se nalazi na platou kanjona rijeke Tare, kaže da su bukvalno svi ambasadori oduševljeni sirom i da su mnogi od njih naručili veće količine za prijeme u svojim ambasadama. „ Ambasadorka Norveške  je kupila šest kilograma za prijem, a posebno oduševljen bio je ambasador Njemačke, koji je živio u Švajcarskoj, pa je prepoznao o kojoj vrsti sira je riječ. Iz holandske ambasade, takođe, žele da kupuju naš sir za prijeme, a sir se svidio i američkoj ambasadorki koja je otvorila ovaj galmurozni festival na kojem je bilo prisutno više od 80 najboljih vinarija iz čitavog regiona“, priča Džokić.

 

 

 

 

 

On ističe da je nakon prvog dana festivala, morao da se vraća u Foču po nove količine sira, a da su prodaju morali stopirati kako bi bilo dovoljno za degustaciju. „ Prezadovoljni smo reakcijama posjetilaca, za dva dana prodali smo više od 100 kilograma sira po cijeni od 35 maraka za kilogram. Bili smo ubjedljivo najskuplji, ali i najbolji. Sklopili smo više ugovora sa vinarijama, koje bi uz svoje vino prodavale i naš sir“, ističe Džokić. Na festivalu je zvanično predstavljen logo i naziv „zlatni sir“.  „ Uradili smo prvi marketing i naš proizvod se polako  ustaljuje na karti sireva u BiH i čitavoj regiji. Logo se svima svidio, a osmislila ga je dizajner Ana Ćosović iz Foče, koja živi i radi u Beogradu. Fočanski sir ima fočanskog dizajnera- pokazali smo da se može napraviti vrhunski proizvod iz Foče“, ponosno ističe Beograđanin Džokić, koji se zaljubljen u ljepotu kanjona Tare nastanio na njegovom platou.

 

 

 

 

Prodaja će, objašnjava, za početak, dok se ne prošire kapaciteti farme, ići preko interneta- naručivanje mejlom i kućna dostava, što se posebno svidjelo stranim državljanima i ambasadorima u Sarajevu. Farma trenutno broji 30 grla, švajcarske rase Braun Svis, a za proširenje kapaciteta, Džokić i njegov ortak Tatomir Jovičić čekaju da nadležni ispune davno dato obećanje da će popraviti makadamski put do sela i da će obezbijediti normalno snabdijevanje električnom energijom. „ Već dvije godine se borimo sa agregatima i sa propadanjem automobila, promijenili smo već četiri džipa, a i dalje se ništa ne dešava. Napravili smo brend kakvog nema u BiH, a nemamo osnovne uslove. Nadam se da će čelnici prepoznati ovo i napokon omogućiti elementarne stvari u 21. vijeku, kao što su i obećali“, rekao je Džokić.

Igor Janković

 
   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.