Brojač posjeta  

16116894
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
1567
2884
4451
15855023
4451
134220
16116894
Vaš ip 18.232.38.214
Tačno vrijeme: 2020-06-02 11:17:36
   

Vakcinacija u Domu zdravlja u Foči zvanično počinje sutra

Dom zdravlja u Foči danas je preuzeo vakcine koje su iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske namijenjene ovoj zdravstvenoj ustanovi. Pravo na bezplatno vakcinisanje i ove godine imaju bolesnici na hemodijalizi, dijabetičari tipa jedan, osobe koje su imale određene kardiohirurške intervencije, djeca koja boluju od cistične fibroze pluća i koja su prebolovala reumatsku groznicu, osobe koje boluju od mišićne distrofije, multipla skleroze i malignih bolesti.  
 
Doktorica Vesna Golijanin, načelnica epidemiološke službe u Domu zdravlja
u Foči kaže da  se poželjno vakcinisati, prije svega vakcina se preporučuje hroničnim bolesnicima  i osobama koje po prirodi svog posla dolaze u kantakt sa velikim brojem ljudi.
 
Ove godine u Domu zdravlja nema komercijalnih vakcina. Svi koji se žele vakcinisati potrebno je da vakcinu kupe u jednoj od apoteka.  U ovoj zdravstvenoj ustanovi usluga davanja vakcine se plaća, a cijena je na prošlogodišnjem nivou i iznosi 3,10 maraka.
 
Grip je respiratorna infekcija koja se kapljičnim putem prenosi sa oboljelog čovjeka, a simptomi su curenje nosa, suzenje očiju, suvi kašalj, kihanje, bolovi u grlu, povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima i zglobovima. 

Za otporan organizam grip nije teška bolest i traje oko sedam dana, ali nije isključena ni mogućnost komplikacija.  Jači i mlađi organizmi uspijevaju preboliti grip bez posljedica uz narodnu medicine. Nikada ne treba uzimati antibiotike na svoju ruku, naglašava dr Golijanin, dok to u slučaju komplikacije ne propiše porodični ljekar.
 
Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske ističu da najjeftinija, najbezbjednija i najefikasnija mjera prevencije je vakcinacija, a cijena komercijalne vakcine za ovu sezonu je 18 KM.  
Snežana Glodić
   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.