Brojač posjeta  

16116991
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
1664
2884
4548
15855023
4548
134220
16116991
Vaš ip 18.232.38.214
Tačno vrijeme: 2020-06-02 11:31:51
   

Na Čelebićima nastavljena istraživanja rudnih nalazišta

Na području fočanske mjesne zajednice Čelebići nastavljena su istraživanja nalazišta olova, bakra i cinka, saopšteno je iz kabineta načelnika opštine Foča Radisava Mašića.
U saopštenju se navodi da je, nakon dubinskih istraživanja, kojima je rudno nalazište traženo na dubini do 70 metara, otvoreno 37 jama u kojima se nastavljaju iskopavanja, te da su neke od njih duge i do 400 metara.

Na terenu je 15 inženjera, geologa i rudara koji će raditi sve dok to vremenski uslovi budu dozvoljavali.

Planirano je da se taj dio istraživanja, u rejonu sela Rajkovići i Krna Jela, završi do marta, kada će se geolozi preseliti na druge lokacije.

Iz bušotina i jama izdvojena je velika količina uzoraka koji se šalju na analizu, kako bi se potvrdio procenat prisutnosti rude, što će biti osnovnni parametar u donošenju odluke o eksploataciji.

U opštini ističu da su predstavnici firme “Vestern majning” u dosadašnje istraživanje nalazišta rude na Čelebićima uložili više od 1,5 miliona KM, te da su izrazili zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima i da se nadaju da će to potvrditi i naredna istraživanja na novim lokacijama.

Inženjeri, geolozi i rudari sve vrijeme borave na Čelebićima i uspostavili su veoma dobru saradnju sa tamošnjim stanovništvom, u šta su se uvjerili i predstavnici firme iz Beograda i Banjaluke, koji su juče sa načelnikom opštine posjetili rudno područje na Čelebićima, navodi se u saopštenju.

Radovi na istraživanju potencijalnih nalazišta rude olova, bakra, cinka i pratećih metala na graničnom području opštine Foča prema crnogorskoj opštini Pljevlja, počeli su u aprilu prošle godine.

Prema ugovoru o koncesiji, kompanija “Vestern majning” iz Banjaluke obavljaće intenzivna istraživanja tri godine.

Igor Janković

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.