Brojač posjeta  

16068448
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
3425
2835
3425
15818928
90225
108254
16068448
Vaš ip 34.231.21.83
Tačno vrijeme: 2020-05-25 21:03:15
   

Penzioneri iz Foče u borbi za svoje penzije

Penzioneri iz Foče u borbi za svoje penzije
DRUŠTVO
Nakon 40 godina rada u fočanskoj bolnici, Dragiša Filipović je otišao u penziju, ali ne sa punim radnim stažom, jer mu Fond PIO nije priznao pet godina za koji je bolnica naknadno uplatila doprinose. Žalio se i na Sudu dobio spor, ali mu je Fond priznao uplate za samo devet mjeseci.

 

“Dvanaest hiljada je uplaćeno doprinosa za moj PIO za tih pet godina. Čije su to pare, jesu li moje ili fonda? Ako nisu mogle da mi uđu u prosjek, zašto mi ih nisu vratili, to je moja bruto zarada, pa dajte ih meni da ih oročim na banku. Pitam se samo za koga radi Fond PIO, za penzionere sigurno ne, ogorčen sam”, rekao je Dragiša Filipović, penzioner fočanske bolnice.

 

penzioneri-1.jpg-2
Dragiša je jedan od petnaestak penzionera Bolnice i Doma zdravlja u Foči, kojima Fond PIO nije priznao pojedinačne uplate. Oni tvrde da su prošle i pretprošle godine penzionisana 23 zdravstvena radnika u Foči i da je nekima od njih Fond uvažio pojedinačne uplate, a od ove godine takav vid uplate priznaje svima.

 

“Od 2015, ko je god otišao od naših kolega, oni kažu da im je uplaćeno pojedinačno i da im je priznato, navodno da im Vlada uplaćuje”, kaže Mila Ivanović, penzioner fočanske bolnice, koja je radila 40 godina u glavnoj operacionoj sali, a priznato joj je 35 godina staža.

 

penzioneri-1.jpg-3
Iz Fonda PIO odgovaraju da se pojedinačne uplate  odobravaju samo ako će se njima steći uslov za penziju. U suprotnom, poslodavac doprinose može da uplaćuje samo za čitav kolektiv, nikako pojedinačno, izričiti su u Fondu.

 

“Ne može se po slovu zakona dopustiti pojedinačna uplata za nekoga ko je već ispunio uslove za penziju, ili je već u statusu penzionera. To bi bilo suprotno Zakonu o PIO”, rekao je Tihomir Joksimović, portparol Fonda PIO RS.

 

On je dodao da Bolnica nije na propisan način izvršila pojedinačnu uplatu.

 

“Da bi bila moguća pojedinačna uplata mora se donijeti prethodno akt o odobrenju pojedinačne uplate od strane Fonda PIO. U ovom slučaju, Bolnica je na samovoljan način izvršila uplatu, suprotno Zakonu o PIO i s toga je prvostepeni organ- Filijala u Istočnom Sarajevu, a takođe i drugosstepeni organ, kome je uložena žalba, riješio predmet na pravilan i zakonit način”, kaže Joksimović.

 

Penzioneri tvrde da im Bolnica doprinose nije uplaćivala od 2004. do2006. i od maja 2011. do septembra 2013. godine, ali dok su radili, kažu, o tome i nisu razmišljali. Sad su im penzije manje u prosjeku za 40 do 100 maraka. Za puni iznos, sve su prilike da će morati da sačekaju da poslodavci izmire sve obaveze prema Fondu PIO.
Igor Janković
 
   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.