Brojač posjeta  

16117094
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
1767
2884
4651
15855023
4651
134220
16117094
Vaš ip 18.232.38.214
Tačno vrijeme: 2020-06-02 11:36:39
   

Donacija austrijske NVO " Hilsfverk" nova stolarska mašina fočanskom preduzeću "Bres"t

Specijalnu stolarsku mašinu „kantaricu“ čija je vrijednost oko 20 000 maraka fočanskom preduzeću „Brest“ uručili su danas predstavnici austrijske nevladine organizacije Hilfsverk. Donacija, koja je dio projekta „ Podrška trajnim rješenjima revidirane strategije za provođenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma“ ima za cilj proširenje proizvodnih kapaciteta i stvaranja uslova za otvaranje novih radnih mjesta za zapošljavanje povratnika i raseljenih lica.

Već trideset godina Fočak Radojica Živanović u svojoj stolarskoj radnji proizvodi namještaj od punog drveta. Njegove stolarske majstorije osim Foče prepozanje cijela regija, a iz godine u godinu širi se i proizvodnja. Zahvaljujući trudu, radu, znanju i izrađenim biznis planom mini stolarsko preduzeće „Brest“ za donaciju specijalne stolarske mašine odabrala je Radna grupa za ekonomsku održivost koja je formirana u okviru ovog projekta.

Živanović kaže da je zadovoljan novom mašinom i da će pomoću nje širiti proizvodnju, ali i povećati radnu snagu, na šta ga obavezuju donatori:

-Ovo nam je dobrodošlo da omasovimo proizvodnju, ostvarićemo veću dobit, a zaposlićemo i jednog radnika. Dok sve to završimo u usavršimo, mi ćemo donirati dio namještaja porodicama koje nisu u mogućnosti da kupe ili nemaju nikako. Vidjećemo, da li će to biti plakari, kuhinjski namještaj, bilo šta što bude potrebno-rekao je Živanović.

Azema Avdušinović iz nevladine organizacije Hilsfverk Austrija kaže da je donirana mašina preduzeću Brest dio projektne aktivnosti koja se odnosi na pomoć malim i srednjim preduzećima, od koje konačnu korist dobijaju izbjegla i raseljena lica.

-Kroz proširenje kapaciteta malih i srednjih preduzeća stavara se mogućnost i otvaranja novih radnih mjesta i to prvenstevno za povratnike i raseljena lica koja su na Birou ili su osposobljena radno da mogu već obavljati poslove u firmi-kazala je Avdušinovićeva.

Nova radna mjesta i pomoć domaćoj proizvodnji veliki su iskorak za opštinu Foča.

-Mi dobijamo jedno novo radno mjesto, malo, ali značajano, posebno što se radi o zanatskoj proizvodnji. Ovo preduzeće će se dodatno razviti i aplicirati i na tednere širom RS i biti konkurentno na tržištu. Nastavljamo i u budućnosti  sa ovim projektom-rekao je Igor Ćurčić, načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti.

Projekat “Podrška trajnim rješenjima revidirane strategije za provođenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma“, koji finansiraju UNHCR i Evropska unija, osim Foče, provodi se u još devet gradova i opština BiH.

Radmila Đević

 
   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.