Brojač posjeta  

16067719
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
2696
2835
2696
15818928
89496
108254
16067719
Vaš ip 34.231.21.83
Tačno vrijeme: 2020-05-25 19:25:46
   

KUD Foča rame uz rame sa Grcima, Špancima i Italijanima

KUD Foča rame uz rame sa Grcima, Špancima i Italijanima
KULTURA

Prvi ansambl Kulturno-umjetničkog društva Foča učestvovao je na Šestom tradicionalnom međunarodnom festivalu folklora, koji se održava u Vlaškoj, Ugljeviku i Šapcu.

KUD-F-2

Naši folkloristi nastupali su na tri večernja koncerta u Šapcu i okolini, gdje su otišli na poziv Kulturno-umjetničkog društva „Abrašević“ iz Šapca. KUD Foča se predstavio sa igrama iz Leskovca, Šumadije i igrama iz Srpske Bosne, jer se, kako kažu, trude da na svim festivalima pokažu igre iz našeg kraja.

KUD-F-6

Marko Vasović, član prvog ansambla, ističe da je prilikom nastupa zanimljivo bilo gledati igre kulturno umjetničkih  društva iz Italije, Španije i Grčke, koji su pored društava iz Srbije i Republike Srpske učestvovali na Festivalu: „Svako veče smo imali nastupe. Prvo  veče smo nastupali sa društvom iz Španije, drugo veče sa društvima iz Italije i Grčke. Ja sam subjektivan i smatram da je naš folklor najljepši, mada su i njihove igre dosta lijepe i  zahtjevne, nošnje su im drugačije od naših, šarene i raznolike. Treće veče smo nastupali na tvrđavi u Šapcu sa domaćinima KUD-om „Abrašević“, na njihov zahtjev“, rekao je Vasović.

KUD-F-10

Vasović dodaje da su kulturno umjetnička društva iz Španije, Italije i Grčke oduševljena našim folklorom, te da su se tokom boravka u Šapcu, potrudili da nauče srpske igre i izvorne pjesme: „Oni su oduševljeni sa našim folklorom iz Republike Srpske i iz Srbije. Španci su pjevali sa nama pjesmu„Lijepe li su nano Gružanke djevojke“, a Grci su svirali i igrali sa našim ansamblom „Užičko kolo“. Mi smo na zajedničkim zabavama igrali „Sirtaki“. Sve to je veliko iskustvo za naše društvo, a najviše smo oduševljeni gostoprimstvom mještana u mjestima u okolini Šapca gdje smo nastupali“, zaključio je Vasović.

KUD-F-8

Prvi ansambl kulturno-umjetničkog društva Foča na pauzi je do septembra, dok će stariji dječiji ansambl nastupati na festivalu „Licidersko srce“ koji se održava u Višegradu i na Zlatiboru.

KUD-F-5

 

KUD-F-7

 

KUD-F-3

 

KUD-F9

 
   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.