Brojač posjeta  

16116926
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
1599
2884
4483
15855023
4483
134220
16116926
Vaš ip 18.232.38.214
Tačno vrijeme: 2020-06-02 11:23:15
   

Česi se vratili na planinu sa koje su spašeni

Bračni par iz Češke, Mihael i Hanka Klain, koje su prošle godine na Magliću spasili članovi Spasilačkog kluba Volf iz Foče, i ove godine su posjetili Nacionalni park “Suteska”, da bi ga bolje upoznali, ali i da bi se još jednom zahvalili svojim spasiocima.

U septembru prošle godine, oni su sa dvoje djece i prijateljem zalutali na najvećoj bosansko-hercegovačkoj planini, a nakon višečasovne portage, u koju su bile uključene službe iz BiH i Crne Gore, članovi Spasilačkog kluba Volf uspjeli su da ih pred zoru pronađu na crnogorskoj strani Maglića. Mihael Klain je pohvalio svoje spasioce za napor koji su učinili.

“Cijela ekipa spasilaca je sjajna i svima dugujemo veliku zahvalnost, posebno Nenadu i Jeleni. Morali smo ponovo da dođemo da bolje upoznamo ove prelijepe predjele i naše spasioce”, kaže Mihael.

Ove godine vrijeme ih je poslužilo, a imali su i vodiča, Jelenu Simović iz spasilačkog kluba Volf, pa je uspon na Maglić protekao bez problema.

“U januaru su mi poslali mejl, izrazivši želju da ponovo dođu, a prije dva mjeseca su potvrdili dolazak. Pokazala sam im Foču, hram Svetog Save, pješčane piramide, obišli smo i dio Zelengore, Volujak, Trnovački Durmitor, Trnovačko jezero, Maglić, a planiramo da posjetimo i prašumu Perućicu”, kaže Jelena Simović.

Predsjednik Spasilačkog kluba Volf Nenad Ikonić kaže da je riječ o iskusnim planinarima, ali da ih je prošle godine zadesilo veliko nevrijeme.

“Postupili su kako je trebalo, zauzeli su pogodno mjesto, ostali da miruju i nazvali svoju ambasadu, koja je alarmirala sve službe. Kada smo ih našli, dječak je već bio kolabirao i jedva smo ga povratili”, prisjeća se Ikonić.

Ljubiteljima priode Ikonić savjetuje da u planinu uvijek nose mobilni telefon.

“Baterije u mobilnim telefonima moraju da budu pune. Većina planinskog područja je pokriveno mobilnom mrežom i telefon jednostavno može da spasi život čovjeku”, ističe Ikonić.

SRNA

TELEVIZORI,LAPTOPI,SMARTFONI

MOGUĆNOST KUPOVINE NA RATE

UZ MINIMALNU KREDITNU PROCEDURU

ZA SAMO POLA SATA UREĐAJ MOŽE BITI VAŠ

CHS SHOP FOČA, TC BARTULA

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.