Brojač posjeta  

16068566
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
3543
2835
3543
15818928
90343
108254
16068566
Vaš ip 34.231.21.83
Tačno vrijeme: 2020-05-25 21:08:43
   

Foča- Trajna rješenja za izbjegle i raseljene na području Foče

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović izjavio je danas u Foči da će ovo ministarstvo uputiti inicijativu Savjetu ministara BiH da iznađe načine za obezbjeđivanje sredstava za obnovu željeznog mosta kod KPZ-a u Foči, jer kako je ocijenio, ovaj objekat je vrlo važan za sve narode u BiH, ali i priču o pomirenju unutar države.

-Ovaj most jeste od strateškog značaja i za Foču, i za cijelu ovu regiju, zato ćemo uputiti inicijativu za njegovu obnovu. Vidjećemo na koji način obezbijediti sredstva za ovaj most, a smatram da bi možda i neka strana država, koja je dobronamjerna, mogla učestvovati u građenju ovog mosta-rekao je Jović, koji je sa načelnikom opštine Foča Radisavom Mašićem obišao most kod KPZ-a.

Jović i Mašić ranije su na sastanku razgovarali o implementaciji četiri projekta koje na području Foče provode državno i entitetsko ministarstvo za izbjegla i raseljena lica, a koja se odnose na održivi povaratak Srba i Bošnjaka iz ovih kategorija. Među njime je i projekat zatvaranja kolektivnog centra i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja kojim je planirana izgradnja stambenog objekta sa 20 stambenih jedinica u koje će biti smješteni korisnici alternativnog smještaja, koji trenutno žive u objektu RMK „Miljevina” u Foči.

-Novac je obezbijeđen za taj projekat, a vrijednost je milion evra. Na opštini je da iznađu lokaciju i pribave svu prateću dokumentaciju za izgradnju. Lokaciju su već našli, i što nam prije svu dokumentaciju dostave, i sam projekat će biti završen što prije-kazao je Jović.


Načelnik opštine Foča Radisav Mašić podsjetio je da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH sa Ministarstvom za izbjeglice i raseljena lica RS na području ove lokalne zajednice provodi brojne infrastrukturne projekte i projekte kojima se rješava stambeno zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih kategorija.

-Mi učestvujemo u svim tim projektima, kroz koje ćemo riješiti 66 stambenih jedinica, iz tih programa će biti odobrena sredstva od oko tri miliona maraka, a što nam je najvažnije time rješavamo i problem kolektivnogcentra u Miljevini. Rješićemo i dobar dio problema ljudi koji su se opredijelili da svoje trajno rješenje stambenog zbrinjavanja nađu u Foči i za njih će biti izgrađena nova zgrada. Mi smo u fazi izgradnje i 15 kuća za povratnike Bošnjake i 25 kuća za srpske povratnike, a u međuvremenu se rješavaju infrastrukturni problemi povratnika na području Foče-rekao je Mašić.

Govoreći o željeznom mostu kod KPZ-a, Mašić je podsjetio da je ovo jedini most u RS, koji je srušen prilikom NATO bombardovanja, a da do danas nije obnovljen, i dodao da opština pokušava da iznađe sredstva za njegovu obnovu.

-Riječ je o veoma važnoj komunikaciji koja sa magistralnog puta povezuje grad i sva ova područja, pa i povratnički dio našeg grada sa ostalim svijetom. Riječ je o investiciji za koju očekujemo podršku i drugih, a i opština je spremna da sa svoje strane u ovaj projekat uloži maksimalno koliko može-rekao je Mašić.

Radmila Đević

TELEVIZORI,LAPTOPI,SMARTFONI

MOGUĆNOST KUPOVINE NA RATE

UZ MINIMALNU KREDITNU PROCEDURU

ZA SAMO POLA SATA UREĐAJ MOŽE BITI VAŠ

CHS SHOP FOČA, TC BARTULA

 

 

 

 
 
   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.