Brojač posjeta  

16116580
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
1253
2884
4137
15855023
4137
134220
16116580
Vaš ip 18.232.38.214
Tačno vrijeme: 2020-06-02 10:27:10
   

Protest mještana Jošanice- traže da što prije počne sanacija klizišta

Mještani Jošanice danas su protestnim okupljanjem na lokalnom putu koji od Foče vodi prema ovoj mjesnoj zajednici izrazili nezadovoljstvo zbog toga što lokalna vlast još nije počela saniranje klizišta koje je u rijeku Drinu krajem januara odnijelo dio kolovoza. Mještani traže da radovi što prije počnu, jer im je od životne važnosti put, na kojem je saobraćaj zvanično obustavljen, ali koji oni i dalje koriste uz sopstveni rizik. Oni ističu da ne koriste alternativni pravac kroz FBiH, jer je duplo duži i u jako lošem stanju, te da je preduzetnicima iz Jošanice ugroženo poslovanje, a da đaci moraju da pješače do klizišta ili ih prevoze roditelji. „Vozim djecu tri puta dnevno, evo vidite kakav nam je put,djeca svakodnevno prolaze, ništa se još ne rješava.“, kaže Vera Šarović.

Radivoje Kulić podsjeća da su mještani prije dva mjeseca sami proširili dio kolovoza da bi se moglo prolaziti, ali da nadležni nisu ništa preduzeli. “Okupili smo se da izrazimo veliko nezadovoljstvo prema organima lokalne zajednice da sporo rade na rješavanju ovoga problema, odnosno ništa. Želimo da uputimo protest da moraju brže da djeluju, inače ćemo preduzeti radikalnije mjere”, rekao je Kulić.

Mještanin Srđan Matović, koji u Jošanici ima automehaničarsku radnju sa tri zaspolena radnika, kaže da mu je posao opao za 50 odsto. „Svaki dan nam ustvari obećavaju da će radovi početi danas sutra, tako već četiri mjeseca i mi smo došli u situaciju da ne možemo više da trpimo. Dok se oni dole u opštini svađaju kome će pripasti koji resor, koja fotelja, došli smo u situaciju da ne možemo da živimo, nemamo puta“, rekao je Matović.

Iz opštine odgovaraju da je riječ o ozbiljnom problemu koji je, prije projektovanja, zahtijevao istraživanje i izradu geološkog elaborata. Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Branka Salamadija rekla je da je od tri ponuđene varijante izabrano najbrže rješenje kojim će se izbjeći ulazak u privatni posjed, te da će prema predračunu radovi koštati 220.000 KM. “Javni oglas podrazumijeva vrijeme od 20 dana, koliko treba da bude objavljen u medijima, a nakon toga je 15 dana rok za žalbu. To je trajno rješenje jedne rasponske konstrukcije dužine 51 metar, tipa galerije, sa šipovima, sa armirano-betonskom pločom koja će biti nezavisna i sa dvije kolovozne trake”, rekla je Salamadija. Ona je dodala da bi javni oglas trebalo da bude raspisan iduće sedmice.

Mještani najavljuju da će, ukoliko radovi ubrzo ne počnu, blokirati gradsku saobraćajnicu ispred zgrade opštine.

Igor Janković

KUPI TV NA RATE

CHS SHOP FOČA

TC BARTULA

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.