Brojač posjeta  

16116673
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
1346
2884
4230
15855023
4230
134220
16116673
Vaš ip 18.232.38.214
Tačno vrijeme: 2020-06-02 10:44:22
   

Koliko su građani zainteresovani za rad lokalne skupštine

U organizaciji kancelarije OEBS-a u Foči, u Centru za kulturu i infrmisanje, danas je održan sastanak predstavnika SO Foča sa predsjednicima mjesnih zajednica, članovima nevladinih organizacija i građanima o ulozi Skupštine Opštine u promovisanju stabilnosti na lokalnom nivou te o saradnji lokalnog parlamenta i ovih organizacija.

Na današnjem sastanku razgovaralo se o zaključcima konferencije koju je OEBS organizovao krajem prošle godine u Banja Luci, na kojoj su prisustvovali predstavnici lokalnih parlamenata opština u BiH, i razgovarali na temu „Učešće građana u procesu donošenja odluka i stabilnost na nivou opštine“.

Predsjednik Mjesne zajednice Brod na Drini Radovan Kalajdžić smatra da je saradnja lokalne vlasti sa građanima dobra, ali da se komunikacija uvijek može popraviti: „Odnos lokalne vlasti prema građanima, po meni, nije loš, mada uvijek može bolje. Mogu se organizovati javne rasprave po mjesnim zajednicama kada se donose odluke važne za opštinu“, rekao je Kalajdžić.

Primjedbe prisutnih odnosile su se na rad skupštinskih većina i vlasti i odnosu prema opoziciji, te na rad poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Odbornik opozicionog NDP-a u SO Foča Krsto Čančar smatra da opozicija u svim parlamentima mora da bude korektivni faktor, jer su i opoziciju glasali građani: „U svim skupštinama mora se čuti glas opozicije i uvažavati njeni stavovi jer je i opoziciju birao jedan broj građana. Druga primjedba je odnos većeg nivoa vlasti prema opštini, rad narodnih poslanika, koji bi trebali slušati stavove građana sa regije iz koje su izabrani, a ne stavove stranačkih lidera“, rekao je Čančar dodajući da je prepreka tome i Izborni zakon BiH, koji bi se po njegovom mišljenju trebao mjenjati.

Željko Vukanović iz OEBS-a BiH smatra da se neke preporuke sa pomenute Konferencije u Banja Luci mogu primjeniti i u SO Foča, kako bi saradnja građana i lokalnog parlamenta bila bolja: „Jedan od prvih koraka je to da SO Foča treba da ima svoju internet stranicu na kojoj bi se objavljivali dnevni redovi sjednica, važni  dokumenti i odluke, i sve ono što interesuje građane, kako oni ne bi morali dolaziti po te informacije u prostorije Skupštine“, rekao je Vukanović.

Na sastanku su predočena i pozitivna iskustva iz drugih opština u Bosni i Hercegovini. Predsjednik SO Foča Radojica Mlađenović smatra da skupština može povremeno organizovati razgovore sa građanima i javne rasprave o bitnim pitanjima i odlukama za opštinu: „Ta praksa je postojala ranije, ali je ukinuta zbog malog interesovanja. Smatram da se javni razgovori odbornika iz raznih partija i građana trebaju ponovo uspostaviti, gdje bi se građani mogli informisati o važnim pitanjima i odlukama Skupštine, te predočiti svoje probleme odbornicima“, zaključio je Mlađenović.

Sa druge strane postavlja se pitanje koliko su građani uopšte zainteresovani za rad lokalnih skupština. Nakon današnjeg sastanka na kojem je prisustvovalo 12 osoba, od kojih su dva odbornika, nameće se odgovor da uopšte nisu.

POŠTOVANI KUPCI
ŽELIMO DA VAS OBAVJESTIMO
DA U PONUDI IMAMO VIŠE OD 50 RAZLIČITIH VRSTA
MOBILNIH TELEFONA.
PREKO 10 RAZLIČITIH BRENDOVA, KOJI GARANTUJU
KVALITET PRISTUPAČNE CIJENE.
POSJETITE NAS !!!
CHS SHOP FOČA
TC BARTULA

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.