Brojač posjeta  

16068273
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
3250
2835
3250
15818928
90050
108254
16068273
Vaš ip 34.231.21.83
Tačno vrijeme: 2020-05-25 20:43:47
   

Fočanski osnovci najbolji u regiji iz matematike, fizike, informatike, biologije i engleskog jezika

Fočanske osnovne škole „Veselin Masleša“ i „Sveti Sava“ prepoznatljive su kako na regiji, tako i u Republici Srpskoj po uspješnim učenicima na takmičenjima iz mnogobrojnih predmeta. Ove dvije škole mogu se pohvaliti najuspješnijim učenicima na regiji iz matematike, fizike, informatike, engleskog jezika i biologije.

 

 

 

Dok je većini đaka matematika jedan od najtežih predmeta, Damjan Stanković, učenik devetog razreda OŠ „Sveti Sava“ bez problema rješava i najteže zadatke. Prvak je Republike Srpske iz matematike u kategoriji devetih razreda, dok je na regionalnom takmičenju u fizici osvojio prvo mjesto, a među mladim informatičarima bio je drugi u regiji. Kaže da većinu zadataka vježba i savladava sam: „Većinu zadataka rješavam sam, to su zadaci sa prethodnih takmičenja, iz raznih zbirki, a postoje i testovi na internetu koje vrlo često radim. Pomažu mi i nastavnici ako naiđem na nešto nejasno. Na Republičkom takmičenju zadaci su bili poprilično teški, dok na su na Regionalnom bili dosta lakši, ali uglavnom sam imao preko 80 odsto bodova“, kaže Stanković.

 

 

 

Đorđe Milanović, učenik osmog razreda OŠ „Veselin Masleša“, na regionalnom takmičenju iz fizike u konkurenciji osmih razreda zauzeo je prvo mjesto, dok je na takmičenju iz informatike bio najbolji među svojim vršnjacima ali je nadmudrio i učenike devetih razreda, te u zajedničkkoj konkurenciji osvojio prvo mjesto. Kaže da ne uči mnogo kod kuće, već da većinu gradiva savlada na časovima:„Većinu gradiva pamtim na času prilikom predavanja nastavnika i prilikom odgovaranja drugih đaka, tako da mi je kući dovoljno sat vremena da to sve ponovim“, kaže Đorđe i dodaje da su zadaci ali i konkurencija na oba regionalna takmičenja bili teški: „Pripremao sam se sa nastavnicima na dodatnoj nastavi, a tako isto se pripremam i za Republičko takmičenje. Na Republičkom takmičenju iz informatike ne očekujem veliki uspjeh jer se zajedno takmiče učenici osmih i devetih razreda i konkurencija će biti jaka, ali na takmičenju iz fizike očekujem plasman među deset najboljih u Republici Srpskoj“, kaže Milanović.

 

 

 

 

Katarina Marić, učenica devetog razreda OŠ „Sveti Sava“, osvojila je prvo mjesto na Regionalnom takmičenju iz engleskog jezika. Katarina kaže da test na takmičenju nije bio težak: „Meni test nije bio težak, mada nastavnici tvrde da je bio teži nego što se očekivalo za naš uzrast. Na Republičkom takmičenju ne očekujem neki veliki uspjeh, ali pokušaću najbolje da uradim“, kaže Marićeva koja piše kratke priče i pjesme, a njena pjesma osvojila je drugo mjesto na konkursu „Stradanje i sjećanje na žrtve koncentracionog logora Jasenovac“„Prisustovala sam događaju obilježavanja sjećanja na žrtve Jasenovca u Donjoj Gradini i to je zaista događaj koji treba vidjeti, ali i mjesto koje treba posjetiti“, kaže Katarina Marić.

 

 

 

Na Regionalnom takmičenju iz biologije za sedme razrede prvo mjesto zauzela je Marija Lukić, učenica OŠ „Sveti Sava“. Marija ističe da je na takmičenju bilo dosta oblasti koje se ne uče u osnovnoj školi, ali da je u saradnji sa nastavnicima uspjela i to da savlada: „Bilo je dosta pitanja iz lekcija koje do sada nismo radili, ali u saradnji sa nastavnicima, uspjela sam i to da savladam i budem najbolja na takmičenju. Konkurencija je bila jaka, ali meni pitanja nisu bila teška“, kaže Lukićeva i nada se da će na republičkom takmičenju iz biologije osvojiti preko 50 odsto bodova.
Republička takmičenja za učenike osnovnih škola održavaju se u maju. Iako su učenici skromni i kažu da ne očekuju prva mjesta, njihovi nastavnici i roditelji vjeruju da je dovoljno vremena za pripremu kako bi ostvarili što bolji plasman među najboljim učenicima u Republici Srpskoj.

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.