Brojač posjeta  

16116759
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
1432
2884
4316
15855023
4316
134220
16116759
Vaš ip 18.232.38.214
Tačno vrijeme: 2020-06-02 10:58:18
   

Foča - Obilježen Dan fočanskih brigada

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na Centralnom spomen obilježju,posjetom Spomen sobi u Muzeju Stara Hercegovinai gradskom groblju, Boračka organizacija opštine Foča, obilježila je8. april, Dan fočanskih brigada.

Na današnji dan 1992. godine formirane su prve vojne formacije srpskog stanovništva na području opštine Foča, koje su nastale od ranije formiranih seoskih straža i manjih vojnih grupa. Bio je to odgovor na napade muslimanskih snaga i pokušaj zaštite srpskog življa na ovom prostoru. Kasnije, fočanska vojska organizovana je u 11. i 12. hercegovačku pješadijsku brigadu, koje su imale oko 3000 boraca.

Boro Ivanović, komandant bataljona, ističe da je organizovanje srpske vojske u Foči na početku rata bilo neophodno, kako bi se sačuvalo civilno stanovništvo. „Fočanske brigade bile su u veoma nepovoljnom položaju u toku rata, a prije rata su tenzije bile velike i prijetila nam je opasnost etničkog čišćenja, ali odbranili smo našu teritoriju. Poginulo je dosta vojnika, dosta ih je ranjeno. Danas društvo ne brine o borcima, koji su donijeli slobodu ovom narodu“, rekao je Ivanović.

Nezaposleni demobilisani borac Jovo Vidojević, otac dvoje fakultetski obrazovane djece bez zaposlenja, napominje kako borci danas teško žive, nemaju penzije, ne rade, a ni djeca im nisu zaposlena: „Borci danas žive siromašno i jadno, bez igdje ičega, bez pomoći i snalaze se kako ko zna i umije“, rekao je Vidojević.

Po Zakonu o pravima boraca, prioritet u zapošljavanju i obezbjeđivanju trajnog smještaja imaju porodice poginulih boraca, ratni vojni invalidi i demobilisani borci. Srđan Stanković, Predsjednik predsjedništva Boračke organizacije Foča, kaže da ima odstupanja od pomenutog Zakona, te da borci jedva sastavljaju kraj sa krajem: „ I dalje među borcima vlada nezadovoljstvo. Mnogo ima boraca koji ne rade, a ne mogu ostvariti penziju, dok se u našoj državi zapošljavaju ratni dezerteri i svi njihovi članovi porodica. Država i Ministarstvo za boračka pitanja mora voditi više računa o porodicama poginulih boraca, demobilisanim borcima i ratnim vojnim invalidima, kao i o njihovim porodicama“, zaključio je Stanković.

U toku ratnih dejstava na području opštine Foča poginulo je 499 boraca, više od stotinu civila, a 400 vojnika ranjeni su i kategorisani kao ratni vojni invalidi.

NAJVEĆI IZBOR SMART TELEFONA

PRISTUPAČNE CIJENE

MOGUĆNOST KUPOVINE NA RATE

CHS SHOP FOČA

TC BARTULA

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.