Brojač posjeta  

16117082
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
1755
2884
4639
15855023
4639
134220
16117082
Vaš ip 18.232.38.214
Tačno vrijeme: 2020-06-02 11:36:06
   

Centar za mentalno zdravlje u Foči obilježio 2. april, Svjetski dan posvećen osobama sa autizmom

Predavanjem na temu „Podsticanje psihomotornog razvoja djeteta u prve tri godine života“ u Centru za mentalno zdravlje Doma zdravlja u Foči juče je obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu, 2.april. Obilježavanjem ovog datuma skreće se pažnja javnosti na sve veći problem ovog složenog poremećaja.

Autizam je kompleksan razvojni poremećaj čiji je specifičan uzrok još nepoznat. Prema istraživanjima, na 10.000 novorođene djece rađa se 4. do 5. djece s autizmom. U poslednje vrijeme povećan je broj autistične djece, kako u svijetu tako i kod nas, kaže defektolog i rukovodilac Centra Snežana Golijanin, a manifestuje se od treće godine djeteta raznim stereotipnim ponašanjima i poremećajima.

Iako na području naše opštine nije zvanično registrovano nijedno autistično dijete, radnici Centra prepoznali su određen broj djece sa karakteristikama autizma kojima se može pomoći samo uz stručno znanje. Iz Centra upozoravaju roditelje da obrate pažnju na dječije ponašanje, naročito na ponavljanje nekih radnji, vezivanje za određenu igračku i nemaštovitu, uvijek istu igru, izbjegavanje pogleda, nekomunikativnost i zatvorenost.

Biti roditelj djeteta koje boluje od autizma zahtijeva veliku borbu, upornost, saradnju sa stručnim licima i svakako edukaciju.

Kako bi se moglo na vrijeme timski djelovati, važno je što ranije dijagnostikovati autizam, što je dobro i za roditelje i za djecu. Kasno započeti i neadekvatan tretman može uticati na dugoročan ishod, upozorili su stručnjaci Centra za mentalno zdravlje u Foči.

Predavanju su, pored roditelja, prisustvovali predstavnici Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ i Udruženja djece i omladine sa posebnim potrebama „Tračak nade“.

Snežana Glodić

AKCIJA

LAPTOP ASUS X551CA

15.6 INČA LED DISPLAY

500 GB HARD DISK

4 GB RAM MEMORIJA

DUALCORE PROCESOR

CHS SHOP FOČA

TC BARTULA

 

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.