Brojač posjeta  

16116542
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
1215
2884
4099
15855023
4099
134220
16116542
Vaš ip 18.232.38.214
Tačno vrijeme: 2020-06-02 10:20:00
   

Foča- Djeca iz Jošanice kod Foče preko odrona krče put do škole

Foča - Zbog klizišta, koje je prošle sedmice odnijelo dio puta u mjestu Jamakovina kod Foče, od svijeta je danima odsječeno oko 500 mještana mjesne zajednice Jošanica.

Saobraćaj na toj dionici je po nalogu opštinskog urbanističko-građevinskog inspektora potpuno obustavljen zbog opasnosti da bi se put mogao potpuno odroniti u duboku provaliju nad rijekom Drinom. To najteže pada đacima koji moraju pješačiti po nekoliko kilometara kako bi ih školski autobusi preuzeli neposredno ispred klizišta.

Stariji mještani se nekako i snalaze koristeći makadamske puteve preko Cvilina i Ustikoline, dok učenici nemaju izbora pa moraju ići pješice kako bi stigli na nastavu. Mještani kažu da su djeca na putu do škole izložena ogromnom riziku, jer se put svakog trenutka može obrušiti u provaliju.

Vozač školskog autobusa Osnovne škole "Sveti Sava" Zoran Matović je rekao da pojedina djeca pješače i po četiri kilometra.

- Svaki dan isto, djeca dolaze pješice, uveče ih oko šest časova dovezem, a onda pješice idu kući. Strašno je da djeca idu po mraku i po četiri kilometra do kuća. Potrebno je nešto hitno uraditi ili da djeca ne idu u školu, jer su izložena ogromnoj opasnosti - kaže Matović.

Klizište u Jošanici alarmiralo je nadležne u opštini Foča. Načelnik Radisav Mašić sazvao je sastanak na kojem je po nalogu opštinske inspekcije donesena odluka o obustavljanju saobraćaja na putu Foča - Jošanica. On je rekao da je opština preduzela sve aktivnosti kako bi se što prije pristupilo rekonstrukciji puta.

- Ili će se istražiti sastav terena i sagraditi potporni zid i šipovi ili će se promijeniti trasa na tom dijelu puta. Čim bude gotov projekat, odmah ćemo pristupiti rješenju kako bi put bio što prije obnovljen. Sve zavisi i od vremenskih prilika - rekao je Mašić.

Mještanima Jošanice preostaje da koriste alternativne puteve, gledaju u nebo i čekaju kada će padavine prestati.

Šljunak

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Jošanica Nedeljko Matović je rekao da je zahtijevao da što prije počne sanacija puta.

- Zahtijevali smo što hitniju sanaciju, jer ovdje živi oko 500 ljudi i neophodna im je svakodnevna komunikacija sa gradom - rekao je Matović.

Radmila Đević

NIKON DIGITALNI FOTO-APARAT

16 MP,DVIJE GODINE GARANCIJE

CHS SHOP FOČA, SAMO 99.00 KM

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.