Brojač posjeta  

17403492
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
1728
4659
6387
17133396
157914
190912
17403492
Vaš ip 54.208.73.179
Tačno vrijeme: 2021-01-26 07:10:13
   

Foča- Voda blago zamućena, ne i zagađena

Zbog obilnih padavina, voda iz gradskog vodovoda je zamućena, ali ne i zagađena, kažu u preduzeću “Izvor”. Iz ovog preduzeća preventivno preporučuju stanovništvu da vodu prije upotrebe prokuvavaju, sve dok ne bude zvanično potvrđena njena ispravnost.

Radnici Regionalnog zavoda za zaštitu zdravlja tokom sutrašnjeg dana uzeće uzorke vode, a rezultati ispravnosti biće poznati u naredna tri do četiri dana.

Radnici preduzeća “Izvor” svakodnevno rade na pročišćavanju nataloženog mulja duž cjevovoda, a voda je, kako kažu, u ovom preduzeću danas blago zamućena. Zbog toga preporučuju njeno prokuvavanje , ali naglašavaju da se ne može govoriti o zagađenosti vode. Pravo stanje pokazaće analiza ispravnosti, kaže direktor preduzeća ”Izvor” Ruža Stojanović:

-Osnovni problem je što kada voda nije ispravna, u tom trenutku niko ne može da kaže da je ona zagađena, zato što treba da prođu tri do četiri dana od uzimanja uzorka, dok laboratorija ne utvrdi da li opasnost postoji ili ne. Zamućenost je trenutno odokativno malo viša nego što pravilnik dozvoljava, pa smo zbog toga dogovorili da se sutra uzmu uzorci-rekla je Stojanovićeva.

Dok se ne utvrdi ispravnost vode za piće, građani Foče snalaze se na različite načine kako bi u svojim domaćinstvima bar imali čistu vodu za osnovne potrebe. Kupovina flaširane vode, stare zalihe ili snabdijevanje sa okolnih izvora, kako kažu, najčešće su im alternativne metode. Upozoravaju da nadležni trebaju što prije riješiti problem urednog snabdijevanja grada pitkom vodom.

-Kupujem uglavnom, voda jeste zamućena, smatram da se ovaj problem što prije treba riješiti. Kiša kada god pada, zamuti se voda. Treba nešto učiniti po ovom pitanju-uglavnom smatraju građani.

U prodavnicama u Foči najtraženiji proizvod ovih dana je flaširana voda. To potvrđuju u STR “Malović”:

-Voda je baš tražena, svaki kupac skoro kupi vodu, baš je velika potražnja. Bilo nam je i nestalo, danas smo ponovo nabavili-kažu u prodavnici “Malović”.

Najavljena rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže u Foči, dobrim dijelom bi riješila problem vodosnabdijevanja, kažu u preduzeću “Izvor”. Novac za ovu višestruko značajnu investiciju obezbijediće opština putem kreditnog zaduženja, a dio Evropska investiciona razvojna banka. Ovih dana trebalo bi da se krene u tendersku proceduru za ovaj kapitalni projekat, ističe direktorica preduzeća “Izvor” Ruža Stojanović.

-Juče smo dobili pozitivan signal da bismo trebali da idemo u tender. Ovaj projekat bi riješio mnogo toga, ali mora se shvatiti da je ovo sad samo glavni dovodni cjevovod, a da je distributivna mreža u jako lošem stanju, tako da se i te tačke sigurno u narednom periodu moraju rješavati. To će isto biti regulisano u nastavku tog projekta. Kada uđemo u projekat onda će se rješavati i primarna i sekundarna gradska mreža. Onda bi se stanje značjano popravilo, mada ne mislim da je i sada kritično, apsolutno nije-pojasnila je Stojanovićeva.

Pored nataloženog mulja duž cjevovoda, radnicima preduzeća “Izvor” ovih dana glavobolju zadaju  i učestali kanalizacioni kvarovi. Od Donjeg Polja preko naselja Brod na Drini i Miljevina, svakodnevno na terenu čiste kišnu kanalizaciju.

Radmila Đević

SNIŽENJE TABLET UREĐAJA

CHS SHOP FOČA

TC BARTULA

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.