Brojač posjeta  

16116943
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
1616
2884
4500
15855023
4500
134220
16116943
Vaš ip 18.232.38.214
Tačno vrijeme: 2020-06-02 11:25:44
   

Foča- Protestovali bivši radnici hotela

Bivši radnici hotela Zelengora još jednom su mirnim okupljanjem u Njegoševoj ulici ukazali na činjenicu da su već duže od tri godine na čekanju.  Radnici podsjećaju da su bez posla ostali kada je njihovo preduzeće “Vučevo”, čiji je većinski vlasnik Rade Grubač, hotel prodalo Gordanu Pavloviću. Tada su u hotel zaposleni novi radnici, a njima je rečeno da su na čekanju.  Bivši radnici hotela nemaju pravo ni na zdravstvenu zaštitu, jer nisu prijavljeni na Biro za zapošljavanje, a tvrde da im nisu isplaćena ni dugovanja iz ranijeg perioda, koja prema sudskim presudama iznose u prosjeku deset hiljada KM po jednom radniku.

“Džaba, žalimo se tražimo pravdu, pravde nema, izgleda ovi iz vlasti ne prate televiziju, ne gledaju tv program i ne vide radnike koji su na ulicama. Mi tražimo svoje pare, mi tražimo da se riješi naš status”, kaže bivši radnik hotela Dragan Krunić. Njegova koleginica Gordana Mastilo navodi da su se obraćali resornom ministarstvu i Vladi RS, da je dolazila inspekcija, ali da im niko nije pomogao. “ Ne možemo da se lečimo, ne možemo na Biro, nije povezan staž, ne možemo naplatiti naša potraživanja. Znači, apsolutno niko neće da se zainteresuje za naš slučaj i da nam pomogne”, ističe Mastilova.   Novi vlasnik hotela Gordan Pavlović u telefonskom razgovoru nam je rekao da je hotel kupio od Nove banke, koja ga je oduzela većinskom vlasniku AD Vučeva, Radu Grubaču jer nije otplaćivao kredit. Pavlović kaže da je bio žirant Grubaču i da je preuzeo otplatu kredita, te da kupovinom zgrade hotela nije preuzeo obaveze prema radnicima. Akcije koje je imao u Vučevu, Pavlović tvrdi da je još ranije prodao Radu Grubaču i da nema udjela u tom preduzeću. U Sindikatu smatraju da hotel nije mogao preći u vlasništvo drugog lica, a da nisu preuzete i obaveze prema radnicima. Povjerilac Saveza sindikata Lazo Kovač ističe da zakon ne poznaje kategoriju neplaćeno čekanje. “  Kud će veći zločin da ljudi umiru na slamku, jer čim nema plate, nema primanja, oni umiru, isto kao da ubiješ nekoga, a niko ne odgovara”, kaže Kovač.
 

Bivši vlasnik hotela Rade Grubač samo je kratko ponovio da je sve urađeno po zakonu i da će o sudbini preduzeća odlučiti Privredni sud u Trebinju. Grubač je dodao da je Vlada RS ovih dana uplatila 45 hiljada maraka duga “Vučevu”. Sud je taj novac uplatio za povezivanje radnog staža radnicima, a Grubač kaže da Vlada, na ime smještaja izbjeglica u hotelu, “Vučevu” duguje još oko 250 hiljada maraka.

Radio Foča

 
   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.