Brojač posjeta  

17033225
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
1747
22988
37888
16750920
144882
146180
17033225
Vaš ip 35.153.39.7
Tačno vrijeme: 2020-11-27 12:29:59
   

Foča- Fočanski ribolovci i lovci u borbi protiv krivolova

Због несавјесних поступака појединаца и природних непогода,рибљи и животињски фонд у РС су све угроженији, а биљеже се и случајеви нелегалне трговине месом дивљих животиња. Према подацима полиције, али и мишљењу ловаца и риболоваца, нелегалан лов и риболов на подручју општине Фоча је смањен у односу на раније године, иако се никада не може искоријенити.

Спортско риболовно друштво “Младица” Фоча сваке године порибљава Дрину, али због нелегалног риболова, велики број јединки настрада током мријеста. Тотална забрана риболова на овој ријеци је од Рибарског ресторана до насеља Табаци. Највећи проблем представља недостатак рибочувара, јер Друштво има могућност да плаћа само једног, док у љетној сезони ангажују још једног волонтера. Радојица Млађеновић, предсједник Спортско-рибловног друштва Младица сматра да општина Фоча и Спортско риболовни савез Републике Српске, могу помоћи смањењу нелегалног риболова, плаћањем још два рибочувара на ријекама којим газдује ово Друштво, гдје их је неопходно бар шест: „Имамо проблема са финанисарањем и у прољеће, када је мријест, некако се сналазимо јер тада ангажујемо волонтере. Највеће прекршаје на нашим ријекама праве рибари из Црне Горе и Сарајевске регије, али већина која се бави нелегалним пецањем, подводним риболовом убија младице и то веће примјерке, који се могу наћи само у Дрини“, рекао је Млађеновић.

Проблеми не заобилазе ни ловишта. С обзиром на то да се у њима често налазе људи без ловачког искуства и дозволе за ношење оружја, ради се на смањењу криволова, захваљујући сарадњи Шумског газдинства „Маглић“ са Ловачким удружењем „Бакић“ и полицијом.

У ловишту површине 80.000 хектара, којим газдује Шумско газдинство „Маглић“ најугроженија је срнећа дивљач и дивокоза. Бојан Паприца, шеф Радне јединице за ловство у овом  газдинству истиче да је њихов основни задатак  борба против криволова, која је тешка и свакодневна: „Борба против криволова је свакодневна и тешка иако смо стално присутни на терену. Број ловочувара није довољан да покрије читаво ловиште и зато у смањењу криволова сарађујемо са локалним становништвом, полицијом, државном граничном службом и ловцима“,  каже Паприца.

Паприца додаје да се лица, која се затекну у ловишту у нелегалним радњама кажњавају на адекватан начин, иако је врло често тешко доказати криволов, те да су казне врло високе:“Различите су казне за криволов, почевши од прекршајних па све до кривичних пријава. Закон је прописао казне за прекршај од 1.000 до 3.000 марака, па и много веће гдје се још додаје одштета кориснику ловишта за поједине врсте дивљачи. Тако су казне за лов срнеће дивљачи од три до четири хиљаде, за дивокозу шест, а за медвједа чак 20.000 марака, што представља одштету кориснику ловишта а на све то иде и кривична пријава“ , закључио је Паприца.

Највише случајева криволова, на подручју ловишта којим газдује Шумско газдинство „Маглић“, забиљежено је на рубним дијеловима општине, према мјесној заједници Јабука.

Властимир Продановић, предсједник Ловачког удружења „Бакић“ Фоча сматра да је криволова мање него раније, али апелује на становништво да благовремено пријаве штету на њиховим материјалним добрима од дивљих животиња како би ловци могли реаговати, а не да постављају замке за дивљач, приликом чега дивље свиње и медвједи угину у највећим мукама:“Апелујемо на становништво да ловцима или Шумском газдинству на вријеме пријаве нападе дивљачи на њихова материјална добра како би се могло на вријеме реаговати. Када становништво поставља замке, у њих се хватају животиње које угину унајвећим мукама, што није хумано. Када су у питању дивље свиње и вукови, Ловачко удружење ће, чим падне снијег, организовати хајке и на тај начин заштити материјална добра становништва у селима“, рекао је Продановић.

Из Полицијске станице Фоча кажу да је ове године било мање пријављених случајева криволова него претходних година, те апелују на становништво да, уколико примјете нелегалне радње у ловиштима, то одмах пријаве полицији.

 

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.