Brojač posjeta  

17033162
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
1684
22988
37825
16750920
144819
146180
17033162
Vaš ip 35.153.39.7
Tačno vrijeme: 2020-11-27 12:11:39
   

Foča- Rupe u budžetima krpe štednjom i rezovima u opštinama Gornjeg Podrinja

Foča - Opštine Gornjeg Podrinja od početka ove godine suočene su sa slabim punjenjem budžeta, zbog čega su primorane na štednju i rezove da bi zakrpile rupe u kasama.

Većina opština ovog područja već sprema rebalanse budžeta koji su neophodni, jer su prihodi podbacili u odnosu na projekcije. Kao razloge za slabije punjenje budžeta u opštinama navode smanjenje priliva indirektnih poreza, slabu ekonomsku moć stanovništva i dugove iz prethodnih perioda.

U opštini Foča, čiji je budžet za ovu godinu 12,01 milion sa kreditnim zaduženjem od milion i po, kažu da se kasa ne puni planiranom dinamikom, naročito u segmentu poreskih prihoda.

- Imamo odstupanja od planskih pozicija na indirektnim porezima, koji su sada negdje na oko 85 odsto od plana. Mjesecima smo suočeni sa slabim punjenjem budžeta i već smo napravili određene korake da bismo poboljšali naplativost. Na snazi su i uštede, a svim budžetskim korisnicima poslali smo obavještenje da mogu da računaju samo na 80 odsto novca iz opštinske kase - rekla je načelnik Odjeljenja za finansije opštine Foča Mirjana Davidović.

Ona je dodala da su već ušli u pripremu rebalansa budžeta.

- Nadamo se da će u narednih 15 dana rebalans već biti gotov, a Skupštini će biti proslijeđen krajem novembra ili u decembru - istakla je Davidovićeva.

Ništa bolje punjenje budžeta nije ni u izrazito nerazvijenim opštinama Čajniče, Novo Goražde i Rudo.

- Planirani budžet je 2,2 miliona maraka, a cijelu godinu smo suočeni sa slabom naplativošću poreskih prihoda. Očekujemo do kraja godine deficit, a već spremamo rebalans. Imamo dosta i neizmirenih obaveza iz ranijeg perioda, zbog čega smo i kreditno zaduženi - kazao je samostalni stručni saradnik za izvršenje budžeta u čajničkoj opštini Miroslav Furtula.

Načelnik opštine Novo Goražde Dalibor Nešković je istakao da su prihodi u budžetu slabiji, te da već ove sedmice idu u rebalans. Ovu opštinu dodatno opterećuje raniji deficit zbog kojeg su odličili da se kreditno zaduže, ali za to još nisu dobili saglasnost Ministarstva finansija RS.

U rebalans na sljedećem skupštinskom zasjedanju ide i opština Rudo, čiji je budžet za ovu godinu 4,2 miliona KM. Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković takođe je potvrdio da su smanjeni prihodi u budžetu.

Indirektni porezi

Veliki broj opština u RS negodovao je zbog izmjene koeficijenta za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza. Za razliku od njih u opštinama Čajniče i Novo Goražde kažu da će prema novom koeficijentu imati ove prihode po ovom osnovu.

Radmila Đević

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.