Brojač posjeta  

17033171
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
1693
22988
37834
16750920
144828
146180
17033171
Vaš ip 35.153.39.7
Tačno vrijeme: 2020-11-27 12:13:27
   

Fočak koji je zadivio Francuze

Milana Trivuna, rođenog Fočaka upoznao sam sasvim slučajno kroz nama zajedničku temu"računari". U neformalnom razgovor sa njim shvatio sam da je to čovjek koji zasigurno zaslužuje više pažnje od strane svojih sugrađana.

Milan je rođen 1986.godine u Foči , tu je završio srednju školu za preciznog mehaničara, usavršavao se u Sarajevu za rad sa računarima, a želja da postane profesionalni vozač natjerala ga je da upiše Tehničku Saobraćajnu školu u Banja Luci, što mu je dalo zvanje profesionalnog vozača sa položenim svim kategorijama.

Ipak najveću ljubav Milan je gajio prema biciklima i to je razlog zašto smo započeli ovu priču.

Kako potiče iz jedne porodice skromnih mogućnosti, nikada nije mogao sebi da priušti dobar bicikl, nego  kako kaže, uvijek sam kupovao polovan, a samim tim dolaze kvarovi i nevolje, a kako se u našoj zemlji moraš snalaziti i sve sam znati raditi tako je i naš sugrađanin naučio popravljati bicikle i još mnogo toga.?

Kraj 2010 godine je bio kako kaže, presudan za njegov odlazak u Evropu, jer u Foči se više nije moglo zaraditi za neki normalan život. Sa drugovima je skupljao staro željezo da novac ne bi tražio od roditelja. Kada  je drugarima ispričao da ima veliku želju da ode u Francusku, za početak kao turista a poslije kao vozač, oni su se odrekli svoga djela novca da bi on mogao platiti troškove puta.

Krajem marta 2011 uspio je dobiti vizu za odlazak u Francusku na 88 dana u Brda Nantes-Sainte Pazzane kod ljudi koji će se brinuti o njemu. Kako je biciklizam u Francuskoj popularan tako i ima dosta starih i polovnih bicikala, tako je Milan sebi kupio jedan polovan i pokvaren bicikl. Pošto nije još uvijek poznavao jezik nije mogao baš da hoda za dijelove po prodavnicama, tako da se sam snalazio na razne načine, koristivši sve što mu padne pod ruku npr. cijev od cica mu je bila stara cijev od vode. Vidjevši to komšije i novi prijatelji predložili su mu da sa njima krene na vožnju u nedelju, ali da se ne takmiči jer njegov bicikl neće izdržati. Međutim Milan je ipak krenuo sa starta kao 365 i završio vožnju osvojivši par nagrada za izdržljivost i sve pohvale za bicikl.

Kako su se priče o dečku iz Bosne brzo proširile Francuskom, ubrzo je dobio ponudu da ide u Pariz i učestvuje u biciklističkoj trci koja se održava svake druge godine u gradu Cormicy. Očaravši tamošnju javnost dobio je i nov bicikl ROCKRIDER i otišao da vozi. Kao učesnik prijašnje trke ulijevao je povjerenje tako da je dobio i privilegiju da bude uključen u program planiranja i obilježavanja brdske dionice duge 55 kilometara. Sutradan 15. maja 2011.godine start je počeo u 9 sati, početne nadmorske visine 86 m pa do 1116 metara nadmorske visine, na cilj je stigao oko 13 časova.

Vjerovali ili ne,  sa ponosom kažem, naš Milan, dječak sa prašnjavih ulica Foče, osvojio je prvo mjesto na brdskoj biciklističkoj trci  Saint AUBEU Cormicy 2011 u Francuskoj. Pored 455 takmičara koliko je učestvovalo u trci Milan naš Fočak je bio broj jedan.

Pri povratku u Nantes do kraja svog boravka, dobio je radionicu i sav potreban alat za popravku bicikala. Pri povratku u BiH radio je u radionici za servis bicikala Capriolo u Banja Luci, a u narednoj sezoni planira da otvori servis u Foči a kako kaže, želja mi je i  da se  osnuje i biciklistički klub u Foči. 

VELIKA PONUDA PAMETNIH TELEFONA

CHS SHOP FOČA

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.