Brojač posjeta  

17033290
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
1812
22988
37953
16750920
144947
146180
17033290
Vaš ip 35.153.39.7
Tačno vrijeme: 2020-11-27 12:51:35
   

Foča- Napadi medvjeda na ovce i pčelinjake

U fočanskim selima na lijevoj obali Drine sve su učestaliji napadi medvjeda koji u potrazi za hranom upadaju u torove sa stokom, odnoseći ovce i jagnjad, a na meti su im i košnice sa pčelama. 

Mještani šireg područja od Broda na Drini do Tjentišta u strahu su od svakodnevnih napada izgladnjelih medvjeda, koji su zakonom zaštićeni, pa je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske dalo odobrenje Šumskom gazdinstvu "Maglić" da odstrijeli jednu mečku. 

Predsjednik opštinske Komisije za nadoknadu štete od zaštićene i nezaštićene divljači Milenko Vladičić rekao je da je u posljednjih mjesec dana bilo 50 prijava za odštetu, te da je najčešće riječ o napadima medvjeda.

"Pričinjena je ogromna šteta, najviše na ovcama i pčelama. Ministarstvo je odobrilo da se odstrijeli jedan medvjed, ali Šumsko gazdinstvo `Maglić` još nije uspjelo da to uradi, pa svakog dana imamo najmanje jednu ili dvije štete", rekao je Vladičić.

On je dodoa da su napadi medvjeda, koji ne prezaju ni od ulaska u štale, vjerovatno posljedica nedostatka šumskog voća i druge hrane, koja se može naći u prirodi. 

Jedan od fočanskih pčelara Zoran Vuković rekao je da su medvjedi ove i prošle godine napravili velike probleme pčelarima, tako da moraju ozbiljno da razmišljavaju kako da zaštite pčelinjake.

"Većina nas je preduzela određene aktivnosti na ograđivanju košnica i postavljanju fizičkih prepreka, a ja sam konkretno postavio električnu čobanicu", rekao je Vuković. 

Šteta koju pričini medvjed isplaćuje se u punom iznosu, tako što opština plaća 30 odsto, Šumsko gazdinstvo 25 odsto, a ostatak resorno ministarstvo.

SRNA

IZABERI SMART TELEFON 

CHS Shop Foča

TC Bartula

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.