Brojač posjeta  

16305034
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
2341
7213
14091
16051258
61951
130640
16305034
Vaš ip 3.237.43.68
Tačno vrijeme: 2020-07-15 10:09:57
   

Foča- Stotinu godina od progona i strijeljanja Srba čelebićkog kraja

Foča - Na lokalitetu Crna stijena, u blizini fočanske bolnice, juče je služen pomen za 19 Srba sa područja Čelebića, koje su na tom mjestu 1914. godine strijeljali austrougarski okupatori.

Uoči Prvog svjetskog rata i na njegovom početku Austrougari su u Fočanskom srezu ubili oko 200 Srba, a dosta ih je završilo u logorima. Potomci stradalih i malog broja preživjelih u Foči započeli su obilježavanje stotinu godina otkako su izvršioci "bečkog plana", od kraja avgusta do početka septembra, strijeljali 75 Srba iz Čelebića, Zavaita i Meštrevca, a ostatak protjerali u mrežu koncentracionih logora. Među njima je i pradjed Milike Radovića, koji je preživio strijeljanje ali ne i torture zatočeništva.

- Skoro da nema mještanina ovog kraja koji nije izgubio članove porodice u tom paklu. Moj pradjed, kao knez sela, bio je u stradalačkoj koloni, srećom izbjegao je strijeljanje, ali je sa svojim bratom, suprugom i djetetom od tri godine prošao golgotu logora. To dokazuje da meta nisu bili samo vojnici, već svi srpski žitelji, u pokušaju etničkog čišćenja Drine prema Srbiji, da bi bila uspostavljena granica Habzburške monarhije - kaže Milika Radović, član Odbora za obilježavanje stogodišnjice stradanja Srba čelebićkog kraja u Prvom svjetskom ratu.

U Odboru ističu da su srpski žitelji ovog kraja ubijani bez suda, bez naloga, bez objašnjenja.

- Jednostavno, da se niko ne bi drznuo da se pobuni, pruži otpor genocidnim radnjama, koje su prvi put zabilježene u Evropi. Stradanje ovog naroda na ovom prostoru nastavlja se i u Drugom svjetskom ratu, zatim i u otadžbinskom. Svim tim političkim metodima usporen je razvoj sela, osiromašeno stanovništvo ovog kraja - kaže Radojica Mlađenović, predsjednik Odbora za obilježavanje stogodišnjice stradanja Srba čelebićkog kraja u Prvom svjetskom ratu.

Program obilježavanja

Prema riječima člana Organizacionog odbora obilježavanja stogodišnjice Ljuba Todovića progon čelebićkih rodoljuba se nastavlja.

- Planiramo uskoro da organizujemo akademiju, na kojoj će biti promovisana knjiga koja obiluje istorijskim činjenicama o stradanju i progonu Srba sa ovog prostora - rekao je Todović.

Radmila Đević

KLIKNI I PRONAĐI NAJJEFTINIJI DUAL SIM TELEFON U BIH

CHS Shop Foča

 

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.