Brojač posjeta  

16290160
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
3469
4910
28902
16026978
47077
130640
16290160
Vaš ip 3.228.21.204
Tačno vrijeme: 2020-07-12 20:49:59
   

Foča- Komunalci bacaju metle

Foča - Neisplaćene plate, neuplaćeni doprinosi, primanja ispod zakonskog minimuma i umanjen topli obrok razlozi su zbog kojih je 37 radnika preduzeća "Komunalac" iz Foče za 24. jul najavilo generalni štrajk.

Iako bi grad ostao zatrpan smećem ukoliko dođe do štrajka, radnici kažu da nemaju izbora jer više ne mogu da sastave kraj s krajem. Ističu da im nisu isplaćene dvije plate, a doprinosi nisu uplaćivani za četiri mjeseca, nisu dobili ni regres, ni dodatak na otežane uslove rada, a umanjen im je i topli obrok.

- To je teški fizički rad, a plate su mizerne. Neki radnici dobijaju i 100 maraka ispod zakonskog minimuma ako odu na bolovanje, a moraju zbog teškog rada. Jedinstveni smo u zahtjevima i ako se to brzo ne riješi, stupamo u štrajk - rekao je predsjednik Sindikalnog odbora preduzeća "Komunalac" Dejan Blagojević.

Ogorčen je i Božidar Marić, koji kaže da svakodnevno pošteno odradi svoj posao, a plata mu je 300 maraka.

- Već sam i obolio od ovoga. Ni da radim, ni da ne radim, ne znam šta ću. Jedva preživim. Dok platim račune, stignu novi, a o hrani bolje i da ne mislim - priča Marić.

Direktor "Komunalca" Miloš Lazović kaže da je u petak radnicima uplaćena majska plata, a da će uskoro biti i junska. Ističe da su uzrok svih problema ogromna dugovanja pravnih i fizičkih lica prema "Komunalcu".

- Od fizičkih i pravnih lica potražujemo 300.000, a dug prema državi, dobavljačima, odnosno radnicima je 195.000 maraka. To je glavni razlog zbog kojeg kasnimo sa isplatama i na to stalno upozoravam - istakao je Lazović.

Iz opštine Foča, koja je većinski vlasnik "Komunalca", poručuju da neće dozvoliti da dođe do obustavljanja rada.

- Taj problem ćemo riješiti sa radnicima i nadležnima i nećemo dozvoliti da bude zaustavljeno izvršenje ugovora o čišćenju grada makar tražili i alternativne načine, jer će uskoro biti održane brojne gradske manifestacije - kaže zamjenik načelnika opštine Foča Radenka Srndović.

Sastanak

Stanje u "Komunalcu" bilo je u petak tema sastanka opštinara, direktora preduzeća, Nadzornog i Štrajkačkog odbora. Na sastanku je istaknuto da se prava radnika ubuduće moraju poštovati i da je neophodno povesti računa o sistemu naplate smeća.

Radmila Đević

INTEX SMART TELEFONI CHS SHOP FOČA

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.