Brojač posjeta  

16290693
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
4002
4910
29435
16026978
47610
130640
16290693
Vaš ip 3.228.21.204
Tačno vrijeme: 2020-07-12 22:21:46
   

Foča- Novo zdanje Bogoslovije

Foča - Nakon više od tri godine u Foči je počela priprema za adaptaciju zgrade bivšeg preduzeća "Maglić" u kojoj će biti sjedište Bogoslovskog fakulteta "Sveti Vasilije Ostroški" i druga faza gradnje studentskog doma.

Vrijednost ove dvije investicije koje se realizuju iz kreditnih sredstava sa Vladom Austrije je 3,2 miliona evra. Za prvu fazu gradnje doma i kupovinu zgrade "Maglića" za potrebe Bogoslovskog fakulteta Vlada RS je 2008. godine obezbijedila tri miliona maraka.

Prva faza izgradnje studentskog doma u Foči završena je još prošle godine, objekat je stavljen pod krov i radovi su tada stali. Zgrada "Maglića" je u međuvremenu propadala. Kašnjenje radova uslovila je komplikovana procedura u vezi sa dobijanjem novca iz austrijske kreditne linije. Odluku o zaduženja od 10 miliona evra u projektu "Modernizacija fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo faza 2" prema Vladi Austrije Vlada RS donijela je 6. marta ove godine,

- Predsjedništvo BiH trebalo bi da donese odluku o ratifikaciji kreditnog sporazuma. Onda slijedi potpisivanje sporazuma kojim se RS obavezuje da prihvata, servisira i realizuje kredit. Nakon potpisivanja sporazuma, Ministarstvo finansija RS obavještava Vladu Austrije da je završena sva procedura i da se može ići u realizaciju kredita. Kada se sve pretpostavke ispune, biće operativna sredstva - pojašnjava službenik za odnose sa javnošću Ministarstva prosvjete i kulture RS Spomenka Miljković.

Čim kreditna sredstva budu realizovana uslijediće i zvaničan početak radova. Dok to ne stigne, završavaju se procedure u vezi sa izvođačem radova. Radnici ispred bivšeg objekta "Maglića" obradovali su više od 2.000 studenata i profesore koji već druže vrijeme čekaju nove prostorije.

- Radujemo se početku radova i iščekujemo da se uskoro privedu kraju kako bi se završila sva priča u vezi sa smještanjem našeg fakulteta u novi objekat. Već duže vrijeme koristimo stare i male prostorije na Velečevu, gdje je nekada bio zatvor. Novom zgradom u centru grada naš obrazovni proces dobiće još više na značaju, kao i sama ustanova - kaže dekan Bogoslovskog fakulteta Darko Đogo.

Nosilac radova

Nosilac radova je austrijska firma "Bis Vam" iz Linca, koja je kao podizvođača angažovala preduzeće, "Građenje" iz Istočnog Sarajeva.

- Ministarstvo je u fazi usaglašavanja detalja u vezi sa potpisivanjem pojedinačnih ugovora za izvođenje radova, sa drugom ugovornom stranom, koji treba da budu usklađeni sa međunarodnim odredbama opštih uslova FIDIC i domaćom legislativom - pojasnila je Miljkovićeva.

Radmila Đević Glas Srpske

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.