Brojač posjeta  

16269329
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
609
4065
8071
16026978
26246
130640
16269329
Vaš ip 3.233.229.90
Tačno vrijeme: 2020-07-08 03:25:55
   

„Sa smjehom kroz gramatiku“

Srpski lingvista Milorad Telebak sinoć je održao predavanje u Centru za kulturu i informisanje, pod nazivom „Sa smijehom kroz gramatiku“. Ujedno promovisane su i njegove knjige „Pravogovor“, „Šta se krije iza etimologije“ i „Govorimo srpski“.

Telebak smatra da je za svakog pojedinca znanje svog jezika lična karta, dok je za narod jezik od sudbinske važnosti, jer je sva duhovnost jednog naroda u jeziku.Telebak je upozorio na sve izraženiju jezičku nekulturu, koja je posljedica nedovoljnog izučavanja gramatike i pravopisa srpskog jezika. 

Posebno je kritikovao političare i medije, koji tuđicama i jezikom birokratije i administracije "kvare" srpski jezik. 

"Pun nam je jezik aplikacija, trendova, surfera, biznismena. Jezik vlasti i birokratije nije jezik komunikacije, već jezik manipulacije, to je prodavanje magle", istakao je Telebak, ilustrujući to primjerima da se umjesto riječi sirotinja, koristi izraz "građani sa nižim standardom" ili se izrazom "stambeno nezbrinuto lice" mijenja riječ beskućnik. 

On je ukazao na problem nedovoljnog poznavanja akcentuacije srpskog jezika, koju uče samo studenti pozorišne akademije, te naglasio da bi je morali poznavati i novinari da bi znali da se pravilno izražavaju, učeći tako i one koji ih slušaju. 

"Mediji su toliko moćni da bi mogli da razvijaju jezičku i govornu kulturu naroda mnogo više od škole, koja je skrajnuta i rasturena promašenim reformama. Mediji bi to mogli samo kada bi se potrudili da usavrše jezik kao sredstvo svog rada, da se pravilno služe srpskim jezikom, što bi bilo veoma blagotvorno za srpsku kulturu", rekao je Telebak. 

Jezička komedija „Sa smjehom kroz gramatiku“ je zanimljiva i poučna predstava u kojoj profesor Telebak pojašnjava sve gramatičke, pravopisne i govorne nedoumice želeći da skrene pažnju na skrajnutost našeg jezika, kao osnovnog identiteta jednog naroda.

Predavanje je organizovao Centar za kulturu i informisanje uz pomoć Opštine Foča.

Nataša Miletić

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.