Brojač posjeta  

16999693
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
545
3811
4356
16750920
111350
146180
16999693
Vaš ip 3.238.107.166
Tačno vrijeme: 2020-11-24 03:59:12
   

BANJALUKA - Crni bilans s puteva u RS pokazuje da zbog vožnje pijanih vozača najčešće stradaju oni koji nisu pili, a bili su u vozilu, zbog čega sutra počinje kampanja "Alkohol ubija najviše nadužne", čiji je cilj prevencija, odnosno "rezanje" poražavajuće statistike.

"Broj vozača koji su pod dejstvom alkohola prouzrokovali saobraćajnu nezgodu od januara do septembra iznosi 915, i za 10,5 odsto veći je u odnosu na prošlu godinu", ističu iz Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, koja, zajedno s Ministarstvom saobraćaja i veza RS, MUP-om, Inspektoratom, te Auto-moto savezom (AMS) RS sprovodi ovu kampanju.

Iz Agencije za bezbjednost saobraćaja RS pritom dodaju da je činjenica da posljedice vožnje pod dejstvom alkohola najviše trpe osobe najbliže vozaču, poput supružnika, djeteta, roditelja, brata, sestre, druga...

Obračun s pijanim vozačima, sve do 27. januara iduće godine, do kada kampanja traje, odvijaće se u nekoliko segmenata i neće biti oslonjen samo na kažnjavanje, mada je predviđena i ta mjera.

"Policija će u cijelom periodu kampanje pojačano kontrolisati vozače na prisustvo alkohola, kao i točenje alkohola maloljetnicima, s tim što će u ovu drugu mjeru biti uključena i Inspekcija, dok će Komunalna policija u lokalnim zajednicama kontrolisati radno vrijeme ugostiteljskih objekata", pojašnjavaju organizatori kampanje "Alkohol ubija najviše nedužne".

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, potvrđuje da zbog odluke vozača da piju najviše stradaju njihovi najbliži, koji su bili u vozilu, ali i ostali učesnici u saobraćaju, poput putnika u drugim automobilima koji su učestvovali u nezgodi, te pješaka.

"Ispostavilo se da svaki treći vozač u RS vozi pod dejstvom alkohola. Mi još nismo postigli svijest da je vožnja pod uticajem alkohola društveno neprihvatljivo ponašanje. U grad izađe četiri-pet mladih ljudi i na njih se vrši strahovit pritisak, u smislu - da li se plašiš policije", naglašava Radović.

Kod nas je, kaže on, sramota odbiti alkohol, a da bi se to promijenilo potrebno je više kampanja, poput ove koja počinje sutra, a u sklopu koje će pripadnici auto-moto klubova da dijele vozačima letke o opasnostima kojima su podložni ako za volan sjedaju pijani.

"Alkohol povećava samopouzdanje vozača, smanjuje osjaćaj odgovornosti, a istovremeno smanjuje mogućnost opažanja i dovodi do usporenog reagovanja. Vozač postaje neoprezan i sklon nepoštovanju saobraćajnih propisa. Količina od 0,5 promila alkohola u krvi povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode dva puta. S jednim promilom alkohola u krvi rizik od nastanka nezgode je sedmerostruko veći, a kod 1,4 promila čak 20 puta", kaže Perica Pećanac, portparol AMS RS.

Što se tiče Tržišne inspekcije RS, ona je još krajem novembra pojačala kontrole u kafanama, u domenu sprovođenja Uredbe o zabrani prodaje, upotrebe i usluživanja alkohola maloljetnicima.

"Dosad su izvršene 403 kontrole, u kojima je u tri slučaja utvrđeno kršenje pomenute uredbe. U dva slučaja zatečena su maloljetna lica koja konzumiraju alkoholno piće, dok je u jednom slučaju utvrđeno da u objektu nije bilo vidno istaknuto obavještenje o zabrani točenja alkohola maloljetnicima", kaže Borka Surtov, glavni republički tržišni inspektor.

U ovim slučajevima, kako ona dodaje, inspektori su izdali tri prekršajna naloga, u vrijednosti od 1.500 KM.

Dragan Sladojević

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.