Brojač posjeta  

16708419
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
207
3043
9640
16445191
104387
198173
16708419
Vaš ip 3.237.200.21
Tačno vrijeme: 2020-09-23 01:38:15
   

Htjeli mi to priznati ili ne, ali tokom dana provodimo previše vremena pred različitima ekranima. Od onog televizijskog, preko tableta i pametnih telefona, pa sve do prenosnih i stolnih računala.

Iako ljekari upozoravaju kako bi svakih sat vremena trebalo napraviti kratku pauzu i odmoriti oči, zbog posla često na taj savjet jednostavno zaboravimo.

Stoga na kraju radnog dana sve više ljudi ima osjećaj da su im oči umorne i suve, a to je posebno izraženo kod osoba koje nose naočale ili leće.

Kako biste izbjegli da vam zbog konstantnog gledanja u neki ekran strada vid, Wired preporučuje jednostavno pravilo ’20-20-20′. U prevodu: svakih dvadeset minuta trebalo bi na 20 sekundi odvratiti pogled sa ekrana i gledati u neku tačku koja je 20 stopa (6 metara) udaljena od nas. Pomoći će i ako dodatno ovlažite oka treptanjem.

Kako biste spriječili da se problemi s vidom uopšte pojave i osigurali da rad na računaru (i drugim uređajima s ekranom) neće naštetiti vašem vidu, poigrajte se postavkama. Za nekoliko trenutaka već ćete osjetiti olakšanje.

Položaj monitora

Prije svega, provjerite položaj ekrana u odnosu na vaše tijelo. Ekran bi trebao biti udaljen između 50 i 70 centimetara od vaših očiju, a njegov vrh bi trebao biti u ravnini s očima.

Ako ne možete podesiti visinu ekrana, pokušajte podmetnuti nekoliko čvrstih knjiga ispod ekrana kako biste ga podigli. Ili jednostavno podignite, odnosno spustite svoju stolicu.

U svakom slučaju trebali biste, tokom rada, gledati prema dole pod uglom od 15-20 stepeni. Nagnite monitor malo ako vam se čini da ne možete čitati šta piše na ekranu.

Veličina slova

Osim položaja ekrana bitna je i veličina slova te njihova boja. Tekst bi trebao biti tri puta veći od najmanje veličine koju možete pročitati na udaljenosti od barem 50 centimetara.

Napravite test u nekom od programa u kojem možete mijenjati veličinu fonta.

Uz to, veliku ulogu igra i boja pozadine. Najuočljiviji je tekst koji je kontrastan u odnosu na pozadinu. Na primjer, crni tekst na bijeloj podlozi odnosno bijeli tekst na crnoj podlozi.

Izbjegavajte smanjivati kontrast na monitoru jer ćete tako samo dodatno umarati oči tokom rada.

Svjetlina i odsjaj

Zavisno o vašem okolišu, prilagodite i svjetlinu na svom ekranu. Pametni telefoni i tableti u sebi imaju senzor koji automatski prilagođava osvijetljenost ekrana okolišu.

Kako se tokom dana osvijetljenost prostora u kojem boravite mijenja, moraćete češće prilagođavati i svjetlinu ekrana.

Za najbolje postavke iskoristite bilo koju stranicu koja ima mnogo bijele boje. Ukoliko bijela ‘iskače’ s ekrana, treba smanjiti svjetlinu, a ako je sivkasta, vjerovatno je pretamna.

Radite li u prostoru u kojem ima mnogo reflektivnih površina, poput prozora ili staklenih pregrada, razmislite o kupovini filtera kako biste spriječili odsjaj na ekranu.

Temperatura boje

Većina monitora u sebi ima mogućnost biranja temperature boja koje prikazuje. Ukoliko vaš monitor nema tu mogućnost, možete iskoristiti besplatnu aplikaciju F.lux.

Ova aplikacija automatski prilagođava temperaturu boja postavkama vašeg ekrana i vremenu dana.

Kako biste odredili kakvu temperaturu boja trebate, poslužite se jednostavnim trikom. Tokom dana birajte hladnije boje, oko 6500 Kelvina. Naime, mozak hladnije boje koje imaju plavičasti sjaj povezuje s dnevnim svjetlom.

Za rad u večernjim satima smanjite temperaturu na toplijih 3400 Kelvina, kako biste dobili toplije žute i narančaste tonove.

Pravilo je: što je boja toplija i bliža žutoj, to je manje naporna za oči.

Pokušajte bijelu boju na ekranu prilagoditi boji bijelog papira u prostoriji u kojoj radite ili boji bijelog zida.

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.